România este pe ultimul loc în clasamentul european care priveşte accesul pacienţilor la tratament, așa cum arată studiile de profil. Au trecut deja mai mult de 1.800 de zile din momentul în care medicamentele noi au fost aprobate, fără ca acestea să fi ajuns încă la pacienţii români. Prin comparaţie, belgienii aşteaptă 392 de zile, suedezii 206 zile, iar austriecii 88 de zile.

"Peste o sută de medicamente noi sunt analizate de specialiştii din Ministerul Sănătăţii, care şi-au propus să actualizeze lista de medicamente compensate, blocată din 2007", a subliniat oficialul.

Astfel, medicamentele care au fost compensate în ultimii cinci ani în Europa nu sunt compensate şi în România. De aceea, s-a creat un decalaj considerabil între tratamentele disponibile pacienților din alte țări europene și pacienții români, dar și o limitare a drepturilor pacienților la tratamente de ultimă generație.
"Accesul pacienţilor la medicamentele noi trebuie să devină o prioritate pentru Guvernul român", a apreciat Makis Papataxiarchis, managing director Janssen Pharmaceuticals, Johnson&Johnson.