Ministrul Sănătăţii a afirmat că are în vedere mai multe soluţii pentru creşterea veniturilor în Sănătate, respectiv o eventuală creştere a contribuţiei pentru sănătate şi menţinerea ei pentru toţi pensionarii sau compensarea asigurării de sănătate pentru elevi şi studenţi cu transferuri anuale din bugetul de stat.

Raportul "Venituri şi cheltuieli în sănătate" arată că România se situează, din punct de vedere al cheltuielilor cu sănătatea, pe ultimul loc, cu un nivel de 5,7% din PIB alocat în 2009.

Finanţarea cheltuielilor în sănătate este realizată în principal din sectorul public şi suplimentar de cel privat. Nivelul veniturilor bugetare consolidate în România este mult mai redus, comparativ cu media Uniunii Europene. Veniturile bugetare au înregistrat o medie de 32,6% din PIB în România între 2000-2009, în timp ce în Europa a fost de 44,5% din PIB, se arată în raport.

În legătură cu declaraţia deputatului PNL Eugen Nicolăescu privind renunţarea la contribuţiile pentru sănătate, Cepoi a spus că aceasta trebuie analizată şi a opinat că nu crede că renunţarea la contribuţie va aduce mai mulţi bani la buget. El s-a referit şi la necesitatea asigurărilor suplimentare de sănătate pentru reducerea costurilor bugetare.

Vasile Cepoi a mai spus că pachetul minim de servicii ar trebui să acopere numai problemele grave şi nu pe cele minore.

Referitor la aspectul îmbătrânirii populaţiei, care presupune un alt tip de asistenţă medicală, Vasile Cepoi a admis că acest aspect a fost neglijat până acum. Se are în vedere elaborarea unei strategii privind persoanele vârstnice şi înfiinţarea mai multor spitale de geriatrie.

Vasile Cepoi a anunţat că urmează să aibă o întâlnire, săptămâna viitoare, cu reprezentanţi ai Ministerului de Finanţe, cu cei ai producătorilor, Ministerului Sănătăţii şi CNAS, referitoare la taxa clawback.