”Aceste lucruri sunt în discuţie la nivelul Ministerului Justiţie întrucât avem condiţionalitate în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, dar şi cerinţe interne ale sistemului judiciar care reclamă nevoia de transparenţă în procedurile de selecţie pentru instanţa supremă în stat”, potrivit secretarului de stat în Ministerul Justiţiei, Lidia Barac.
Ea a precizat că ministerul va promova noul proeict ”în timpul cel mai scurt, pentru că regulile au fost negociate în cadrul sistemului de justiţie, sunt cunoscute de CSM, de sistemul judiciar”.
Oficialul MJ a arătat că pentru moment nu s-a ajuns cu discuția la posibilitatea ca noul proiect să fie adoptat prin asumarea răspunderii Guvernului în fața Parlamentului.
”Legea contează pentru MCV, de aceea a şi fost promovată la momentul potrivit, dar nu vom încălca Constituţia şi regulile statului de drept numai pentru a ne rezolva noi termenele. Importantă este această voinţă de a modifica regulile de selecţie pentru Înalta Curte”, a spus Barac.
Pe 5 octombrie, Senatul, ca for decizional, a respins în şedinţa de Plen proiectul de lege iniţiat de Guvern privind modificarea modului de promovare a judecătorilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.