"Fondurile europene au fost un eşec total în 2016. Aseară, pe la ora 23:00, am avut o discuţie la Ministerul Dezvoltării şi al Fondurilor Europene şi toată lumea era foarte mulţumită de concluzia la care ajunseseră. Dânşii au garanţia că anul 2017 va însemna 21 de miliarde de lei fonduri intrate de la Uniunea Europeană pe programele europene, vizând atât proiectele fazate din exerciţiul financiar precedent, cât şi încasări din exerciţiul curent pe fonduri europene. Sunt două surse foarte importante pe care mizăm în construcţia acestui buget şi vom fi foarte riguroşi în urmărirea lor în execuţie", a precizat, la Antena 3, Viorel Ştefan.

Pe de altă parte, şeful de Finanţe a afirmat că din punct de vedere al creşterii ratei de colectare, care este o altă sursă importantă ce trebuie valorificată, au fost luate deja măsuri la nivelul ANAF, una dintre acestea fiind anularea "controversatului" formular 088 referitor la înregistrarea în scopuri de TVA a firmelor.

"S-a observat că ieri au fost deja două schimbări în viaţa ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală n.r). S-a schimbat conducerea ANAF, iar prima măsură adoptată a fost anularea controversatului formular 088. Ce semnal vrem să transmitem mediului de afaceri? Acela că inspecţia fiscală va trece într-o altă paradigmă. Nu vrem să mai privim contribuabilii ca fiind potenţiali evazionişti. Un contribuabil pe care îl privim în ochi prima dată, îl cotăm la 100 de puncte. Pe măsură ce comportamentul lui dovedeşte că ne-am înşelat atunci va fi depunctat şi când el scade în rating sub o anumită limită, atunci fiscul se va manifesta mai riguros în relaţia cu el. Pentru ceilalţi care au 100 de puncte devine foarte importantă componenta de prevenţie a activităţii inspectorului fiscal, componenta de asistenţă fiscală, în sensul că noi vom dezvolta instrumentul consultantului fiscal, care vrem să fie ca o interfaţă între contribuabil şi fisc. Deci, toate acestea vor mări gradul de conformare voluntară şi, cu un efort de administrare mai mic decât s-a făcut până acum, vom o avea o creştere a ratei de colectare", a explicat Ştefan.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunţat vineri că formularul 088, referitor la înregistrarea în scopuri de TVA a firmelor, va dispărea începând cu data de 1 februarie 2017.

"Potrivit programului de guvernare, unul dintre obiectivele Guvernului este reducerea sarcinilor administrative excesive ale contribuabililor, astfel Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a analizat oportunitatea eliminării formularului (088) 'Declaraţie pe propria răspundere pentru evaluarea intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA' şi a decis renunţarea la acesta (…) Pentru a evita blocarea activităţii de înregistrare în scopuri de TVA a contribuabililor şi asigurarea continuităţii activităţii economice a acestora, intrarea în vigoare a ordinului de abrogare a formularului 088 este 1 februarie 2017, până la această dată urmând să fie actualizată noua procedură, precum şi aplicaţiile informatice", menţionează sursa citată.

Formularul 088 "Declaraţie pe propria răspundere pentru evaluarea intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA" a fost introdus în vara anului 2015, a fost simplificat la jumătatea anului trecut, prin reducerea numărului de întrebări de la 20 la 13 şi a numărului de seturi de documente de la 8 la 3 şi a intrat în vigoare în formă modificată de la 1 iulie 2016.

ANAF a colectat, în 2016, venituri bugetare cumulate în valoare de 199,4 miliarde de lei, cu 2,6 miliarde de lei peste nivelul realizat în 2015, în timp ce veniturile la bugetul de stat s-au situat la 137,43 miliarde de lei, în scădere uşoară de la 137,46 miliarde de lei în anul anterior, potrivit datelor provizorii centralizate de ANAF. Agerpres