Ministerul Energiei vine cu vești bune! Potrivit informațiilor transmise într-un comunicat, Sistemul Naţional de Transport Gaze Naturale și Reţeaua de Transport Energie Electrică funcţionează în parametri optimi.

„Stocurile de cărbune au crescut faţă de săptămâna trecută, Sistemul Naţional de Transport Gaze Naturale funcţionează în parametri optimi, aşa cum funcţionează fără sincope şi Reţeaua de Transport Energie Electrică.

Transportatorii şi distribuitorii de energie sunt pregătiţi să facă faţă unor eventuale creşteri ale consumului după weekend-ul care urmează, când este prognozată o scădere a temperaturilor”, transmite Ministerul Energiei în comunicatul respectiv.

Ministerul Energiei vine cu vești bune

Miercuri, în cadrul şedinţei Comandamentului de Iarnă, coordonată de Niculae Havrileţ, secretar de stat în Ministerul Energiei, au participat reprezentanţii instituţiilor şi autorităţilor publice competente în domeniul energiei, precum şi cei ai operatorilor economici din sectorul energiei electrice şi al gazelor naturale.

Sistemul Energetic Naţional funcţionează în parametri, nu are sincope şi nu se întrevăd probleme în asigurarea consumului de gaze naturale şi de energie electrică, iar autorităţile sunt pregătite să ofere soluţii în cazul în care ar apărea situaţii neprevăzute, transmite ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Facturile la energie electrică riscă să explodeze

Facturile la energie electrică a milioane de români riscă să explodeze dacă aceștia nu trec pe piața concurențială până la expirarea termenului limită, adică 31 martie 2021. Ministrul Energiei a venit cu precizări suplimentare.

Românii nu s-au grăbit să își aleagă un furnizor de energie electrică, lucru ce ar putea să îi coste scump la facturi.

Continuă controversele legate de liberalizarea pieței de energie electrică, în contextul în care pregătirea de către autorități a trecerii consumatorilor casnici de pe piața reglementată pe una concurențială se dovedește a fi un eșec de proporții.

Cei şase milioane de consumatori care au rămas în piaţa reglementată au în prezent două opțiuni: ori nu fac nimic și rămân cu vechile contracte de pe piața reglementată, în consecință plătesc automat preţuri numite ”de serviciu universal”, care vor fi mai mari cu 13-26%, ori încheie alte contracte în piaţa liberă (concurenţială).

Pentru a evita un șoc negativ în facturile românilor, ANRE a prelungit până la data de 31 martie 2021 termenul până la care consumatorii casnici pot încheia contracte de furnizare a energiei pe piaţa concurenţială,

Între timp, voci din piață vorbesc despre faptul că ANRE pregătește și alte schimbări importante legate de regulile pieței, menite să avantajeze consumatorul.