După ce președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat redeschiderea școlilor, Ministerul Educației a făcut primul anunț legat de acest subiect. Astfel, ministerul a anunțat 5 excepții în care școala se va desfășura online.

Sunt cinci excepții în care va trebui asigurată educația online:

1. Elevii au contraindicații medicale pentru prezență fizică/au vulnerabilități și prezintă certificat medical.
2. Elevii au aparținători în familie care au vulnerabilități medicale, certificate ca atare.
3. Elevii prezintă simptome. Recomandarea fermă a Ministerului Sănătății, dar și a Ministerului Educației este să rămână acasă.
4. Profesorii prezintă vulnerabilități cronice, certificate de medic de medicina muncii .
5. Profesorii prezinta simptome specifice.

Iohannis anunță redeschiderea școlilor

După trei luni de predare online, elevii ar putea reveni în sfârşit în sălile de clasă. Marţi, 2 februarie, preşedintele Klaus Iohannis a convocat o şedinţă la Palatul Cotroceni pentru a se decide dacă şcolile se deschid sau nu pe data de 8 februarie.

La această şedinţă au venit premierul Florin Cîţu, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, dar şi Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, şi Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.

“Vom avea mâine toate informaţiile şi, pe baza acestor informaţii, vom lua decizia. Dacă până mâine vor apărea şi alte informaţii, vom vedea ce decizie luăm împreună cu domnul preşedinte în ceea ce priveşte şcolile”, transmitea premierul Cîţu cu o zi înainte.

Președintele României a anunțat redeschiderea școlilor. “Am discutat o temă care este extrem de importantă pentru milioane de români: ce se va întâmpla cu școlile din România de săptămâna viitoare, când începe semestrul II. În localitățile din scenariul verde, toți copiii merg fizic la școală.

În scenariul galben, copiii de grădiniță merg fizic, clasele 1-4 merg la școală și din ciclul secundar merg doar copiii din clasa a 8-a, iar din liceu tinerii din clasa a 12-a.

În localitățile incluse în scenariul roșu, merg fizic doar copiii la grădiniță și clasele 1-4, restul făcând școală online.

În localitățile care întră în carantină, în mod natural toată lumea stă acasă.

Sigur, mai sunt multe detalii de clarificat, cum se verifică dacă un copil este bolnav sau nu, ce se face în acel caz, la câte cazuri de îmbolnăvire într-o școală se închide școala și așa mai departe. Toate aceste lcururi vor fi foarte rapid clarificate printr-un ordin de ministru comun al Ministerului Educației și Sănătății. El va fi pregătit astăzi și mâine și va fi dat publicității.

În consecință, pregătiți copiii pentru școală!”, a declarat, marţi, Klaus Iohannis.