Reteaua de conducte romanesti ce asigura traficul de gaze catre consumatori necesita investitii masive ce vor fi asigurate partial din listare pe bursa a unor companii, sustine ministrul Economiei, Varujan Vosganian. 

“Structura retelei de conducte de gaze este dramatica. Pot spune ca doua treimi din reteaua de conducte trebuie schimbata, iar asta inseamna un necesar de investitii de 2-3 miliarde de euro. Aproape un miliard din aceasta suma va fi asigurata de listarea pe bursa a companiei Transgaz. Pana pe 2 martie se va cunoaste si consultantul care va fi insarcinat cu aceasta operatiune”, a declarat Ministrul Economiei. 

Strategia Ministerului pe o perioada de 5 ani cuprinde trei directii principale. In primul rand se urmareste stabiliarea unui calendar pentru cresterea pretului la gaze, in scopul alinierii acestora la pretul de import. 

“In 2007, pretul la gaze va creste cu 5-8% in factura consumatorului final, iar aceasta crestere va aduce o contributie de 0,5% in inflatie”, spune Vosganian. 

Totodata, ministerul a anuntat constituirea unui fond social pentru a reduce problemele cu care se confrunta persoanele cu venit scazut. 

“Am dispus infiintarea unei comisii formata din ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, Presedintele AVAS, Theodor Atanasiu si subsemnatul. Aceasta comisie  va purta discutii cu operatorii de pe piata energetica astfel incat acestia sa contribuie la constituirea fondului”, a adaugat Vosganian.

 

Sursa: Capital 19 Ianuarie 2007