Certificatul energetic pentru clădirile care fac obiectul unor tranzacţii imobiliare ar putea deveni obligatoriu încă din 15 februarie. Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului lucrează în prezent la o ordonanţă de urgenţă prin care se revine asupra termenului de implementare a legii care reglementează certificarea clădirilor, noua dată propusă fiind de 15 februarie.

„Lucrăm acum la o ordonanţă şi sperăm ca din 15 februarie să introducem certificatul energetic. Nu s-au făcut modificări la lege. Am accelerat doar procesul de creştere a numărului de auditori, unul din motivele pentru care legea a fost amânată. A fost mai mult o temere din partea asociaţiilor profesionale, pe care am depăşit-o“, a declarat pentru capital.ro Ioan Andreica, secretar de stat în cadrul ministerului.

Legea prin care certificarea energetică a clădirilor devenea obligatorie a fost amânată la sfârşitul anului trecut pentru ianuarie 2011, motivaţia administraţiei centrale fiind numărul insuficient al auditorilor.

Totul e în regulă

„Autorităţile au anunţat ieri că certificatul intră în vigoare din martie. Auditorii spun că sunt pregătiţi, iar reprezentanţii ministerului susţin că au simplificat procedurile de întocmire a acestui act“, a menţionat Cristian Clenciu, preşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare, unul dintre contestatarii introducerii legii de la 1 ianuarie 2010.

Potrivit Asociaţiei Auditorilor Energetici de Clădiri, la nivel de ţară, sunt 600 de persoane care s-au specializat în ultimii cinci ani în acest domeniu. Costul maxim al unui astfel de certificat este de 500 de euro şi se eliberează în maxim trei zile calendaristice.