Protestatarii scandau mai ales "Jos cu puterea militară", aflată la conducerea ţării după căderea lui Mubarak, în februarie 2011, sub presiunea unei revolte al cărei epicentru a fost Piaţa Tahrir.

Mubarak şi ministrul său de interne Habib el-Adli au fost condamnaţi ieri la închisoare pe viaţă pentru uciderea a circa 850 de manifestanţi anul trecut. Şase foşti înalţi responsabili din Ministerul de Interne urmăriţi penal pentru aceleaşi motive au fost în schimb achitaţi.

"Fie vom obţine dreptate pentru martirii noştri, sau vom muri la fel ca ei", scanda mulţimea în Piaţa Tahrir.

Mulţimii i s-a alăturat unul dintre candidaţii eliminaţi în primul tur al alegerilor prezidenţiale la 23 şi 24 mai, Hamdeen Sabbahi, candidat de stânga plasat al treilea.

În oraşul Alexandria manifestau 4.000 – 5.000 de persoane, în timp ce la Ismailiya, pe Canalul Suez, s-au adunat aproximativ 1.500 de persoane. La Suez, la est de Cairo, mai multe sute de persoane au manifestat şi aproximativ 2.000 de persoane la Port-Said au cerut curăţarea sistemului judiciar, potrivit unor martori oculari, citaţi de Agerpres.

Procesul s-a încheiat ieri, între cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale ce urmează să îl desemneze pe succesorul lui Mubarak. Un islamist, Mohammed Morsi şi ultimul prim-ministru al lui Mubarak, Ahmad Shafiq, sunt în cursă pentru al doilea tur pe 16 şi 17 iunie.

Armata a promis că va preda puterea înainte de sfârşitul lunii iunie odată ce va fi cunoscut noul şef al statului.