Recomandări ce ar fi putut să prevină valul 4, ignorate de Ioana Mihăilă? Mihai Gâdea: Sunt avertismente pe bandă rulantă

Mihai Gâdea a prezentat luni, 18 octombrie, mai multe documente în emisiunea „Sinteza Zilei” de la Antena 3. Conform acestora, mai multe instituții și specialiști au trimis în luna iulie, către Ministerul Sănătății, avertismente cu privire la valul 4 al pandemiei.

Recomandările respective vizau apariția unor noi variante ale virusului și se îndrumau la testarea cu prioritate. Amintim că declarația poate fi vizualizată la finalul articolului, în cadrul unui clip video.

„Sunt avertismente din mai multe locuri: OMS, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, INSP. Pe bandă rulantă, INSP, la fiecare două săptămâni, a trimis o avertizare ministrului Sănătății Ioana Mihăilă cu privire la ce urmează să se întâmple”, a transmis Mihai Gâdea.

Ar trebui să răspundă în faţa legii

Amintim că Rareş Bogdan a atras atenţia în urmă cu o săptămână asupra unor declaraţii făcute de către Ioana Mihăilă cu privire la modul în care a fost gestionată campania de vaccinare.

„În urmă cu aproximativ 15 minute am citit o ştire care m-a cutremurat pe Politico în care doamna Ioana Mihăilă, fost ministru al Sănătăţii până acum trei săptămâni, a recunoscut ceea ce premierul Cîţu, eu şi alţii i-am atras atenţia, că dânsa nu a pregătit absolut deloc valul patru. Mi se pare o chestiune absolut şocantă să recunoşti pentru presa din afara României că tu ai fost un ministru dezastruos, ai fost un ministru prost, că ai fost un ministru care-şi recunoaşte, practic, incompetenţa. Ar trebui să răspundă în faţa legii pentru acest lucru”, a declarat Rareş Bogdan într-o intervenţie telefonică la România TV.

De asemenea, Răzvan Cherecheș, director executiv al Centrului pentru Politici de Sănătate și Sănătate Publică de la Universitatea Babeș-Bolyai din România, a vorbit la rândul său despre acest subiect, punctând că „Toată vara a fost irosită” iar „Guvernul nu s-a pregătit pentru al patrulea val – au crezut că valul va fi unul minim.”