Săptămâna aceasta, Flynn, demis în februarie de la Casa Albă, a făcut această dezvăluire după ce s-a înregistrat oficial ca agent străin la Ministerul Justiţiei, în baza legii americane care le cere persoanelor reprezentând interese ale unor puteri străine să informeze în legătură cu această relaţie, inclusiv cu detalii financiare.

Fostul consilier al lui Trump a prezentat Ministerului Justiţiei detaliile colaborării sale cu firma olandeză de consultanţă Inovo BV, deţinută de un om de afaceri turc având relaţii cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

Avocatul lui Flynn, Robert Kelner, a precizat că clientul său şi-a închis anul trecut firma, Flynn Intel Group, pentru că activitatea prestată pentru Inovo BV 'ar putea fi interpretată ca fiind în primul rând în folosul Turciei'.

Potrivit noilor documente, Inovo a emis cecuri cu şase cifre pentru firma lui Flynn în septembrie şi octombrie anul trecut, în timp ce acesta era consilierul pentru securitate naţională în echipa de campanie a lui Donald Trump, ultima plată, în sumă de 145.000 de dolari, fiind datată 14 noiembrie, cu câteva zile după alegerea lui Trump la preşedinţia SUA.

În cadrul contractului cu Inovo, Flynn Intel Group a angajat o echipă pentru investigarea lui Fethullah Gulen, clericul turc care trăieşte în exil în statul american Pennsylvania şi căruia Erdogan îi cere extrădarea, fiind considerat vinovat pentru tentativa de puci din 2016. Chiar în ziua alegerilor, Flynn a semnat în publicaţia The Hill un editorial în care Gulen era numit 'cleric radical' şi care sugera că guvernul american 'nu ar trebui să-i asigure adăpost'.

Flynn Intel Group susţine în documentele depuse la Ministerul Justiţiei că articolul în cauză nu a fost publicat la solicitarea Inovo sau a guvernului turc, deşi admite că firma olandeză a studiat draftul înainte de publicare. Michael Flynn şi-a închis firma la jumătatea lunii noiembrie.

Fondatorul Inovo, Ekim Alptekim, a respins pe Twitter ideea că autorităţile turce ar fi beneficiat de pe urma activităţii lui Flynn, afirmând că nu a angajat niciodată pe cineva ca să facă lobby pentru guvernul turc şi că nici el şi nimeni din guvernul de la Ankara nu a ştiut dinainte de articolul despre Gulen.

Preşedintele Trump l-a concediat pe Flynn luna trecută pe motiv că l-a indus în eroare pe vicepreşedintele Mike Pence în legătură cu convorbirile sale cu ambasadorul rus la Washington. AGERPRES