Ino van den Besselaar, deputat al Partidului Libertăţii (PVV) condus de populistul Geert Wilder, a declarat, ieri, în plenul Camerei Reprezentanţilor (Camera inferioară), că ar "expulza imediat" România şi Bulgaria din UE pentru că nu au "rezolvat" problemele cu crima organizată şi corupţia, relatează agenţia franceză independentă Novopress în pagina online.

Declaraţia acestuia a fost făcută într-o intervenţie asupra punctului de vedere al Guvernului cu privire la circulaţia muncitorilor în Uniunea Europeană (UE). România şi Bulgaria au devenit membre ale UE la 1 ianuarie 2007, dar nu îndeplineau integral criteriile de aderare, a apreciat deputatul, adăugând că aderarea celor două ţări nu ar fi trebuit să aibă loc niciodată.

Dacă PVV ar avea majoritate în Parlament, România şi Bulgaria ar fi "expulzate imediat", a subliniat Ino van den Besselaar, întrebându-se când va deţine formaţiunea lui Wilder această majoritate. El a argumentat că cele două ţări nu au "rezolvat" nici până în prezent problemele din domeniul crimei organizate şi corupţiei, precizează Novopress, preluată de mediafax.ro.

În ultimele lună, preşedintele României, Traian Băsescu, a avut mai multe poziţii critice la adresa Olandei. Prima a fost făcută, la Bruxelles, imediat după summitul European, care a avut loc pe data de 9 decembrie. Atunci a precizat că toate intervenţiile din cadrul lucrărilor Consiliului European de iarnă au fost împotriva poziţiei Olandei de a se opune aderării României la spaţiul Schengen.

"Toate intervenţiile (la Consiliul European – n.r.) au fost împotriva poziţiei Olandei (privind aderarea României la Schengen – n.r.). (…) Ăsta este un abuz al Olandei. România are Albiţa, un punct de frontieră. Olanda are Rotterdam. Îmi pare rău, nu Albiţa este poarta de intrare a ţigărilor, a alcoolului a drogurilor de contrabandă şi nu România din neputinţă a legalizat prostituţia, România continuă să lupte cu prostituţia, nu România a legalizat consumul de droguri, România luptă aşa cum poate ea", a declarat preşedintele Băsescu, la Bruxelles.

Vezi atacul preşedintelui la adresa Olandei:  "Din neputinţă au legalizat prostituţia şi drogurile"

Criticiile preşedintelui nu s-au oprit aici. În urmă cu câteva zile, la ieşirea dintr-un supermarket, Băsescu a precizat că „Cred că este bine să nu cumpărăm zarzavaturi olandeze”. Citeşte mai departe de unde a pornit acest Schimb de „amabilități” româno-olandeze.