Când un copil mic învață să meargă, părinților li se spune să lase acest proces să se desfășoare în mod cât mai natural și să nu le pună micuților nimic în picioare. Acest lucru se datorează faptului că pantofii pot afecta modul în care un copil folosește mușchii și sistemul osos.

În plus, copiii primesc feedback de la sol când merg desculți și li se îmbunătățește propriocepția (conștientizarea corpului lor în spațiu). Propiocepția este executată de un sistem complex de comunicare care implică neuronii din mușchi și articulații, care transmite informații despre întinderea și tensiunea musculară înapoi spre neuronii senzitivi proprioceptivi (pSN), localizați în ganglionii rădăcinii dorsale a măduvei spinării.

Acesta este motivul pentru care susținătorii mersului în picioarele goale și ai exercițiilor fizice fără pantofi sport îi încurajează pe toți oamenii să facă asta.

Care sunt beneficiile mersului în picioarele goale

„Cel mai simplu beneficiu al mersului în picioarele goale este că, teoretic, restabilește modelul nostru de mers „natural”, cunoscut și sub numele de „umblet”, explică dr. Jonathan Kaplan, chirurg ortoped la Institutul Ortopedic Hoag.

În orice magazin cu articole sportive veți găsi pantofi sport cu amortizare și suport excesiv pentru picioare. În timp ce această căptușeală de tip pernă poate fi destul de reconfortantă când mergeți cu acești pantofi, podologul și chirurgul Bruce Pinker spune că vă pot împiedica să folosiți anumite grupe musculare care pot întări efectiv corpul.

Alte beneficii ale mersului în picioarele goale

1. Control mai bun al poziției piciorului atunci când atinge solul

2. Îmbunătățiri ale echilibrului, propriocepției și conștientizării corpului, care pot ajuta la ameliorarea durerii

3. Mecanică mai bună a picioarelor, ceea ce poate duce la o mecanică îmbunătățită a șoldurilor, genunchilor și trunchiului

4. Menținerea unei game adecvate de mișcare a articulațiilor piciorului și gleznei, precum și a unei forțe și a stabilității în mușchi și ligamente

5. Ameliorarea problemelor provocate de pantofii necorespunzători care duc la monturi și alte afecțiuni ale picioarelor

6. Musculatură mai puternică și care susține regiunea inferioară a spatelui

Pericolele potențiale

Mersul în picioarele goale, în casă, este relativ sigur. Dar, afară, ne expunem unor potențiale riscuri. „Fără o forță adecvată a piciorului, riscați să aveți o mecanică slabă a mersului, crescând astfel riscul de a vă răni”, explică Kaplan.

Acest lucru este deosebit de important mai ales când începeți să mergeți desculți, după ce v-ați petrecut o mare parte din viață purtând încălțăminte.

Expertul spune că trebuie să luați în considerare și suprafața pe care pășiți. Deși poate fi mai bine să mergeți sau să faceți exerciții desculți, fără pantofi puteți să vă răniți din cauza unor suprafețe aspre sau pur și simplu călcând pe cioburi sau alte obiecte ascuțite.

De asemenea, riscați să vă expuneți picioarele unor bacterii sau infecții atunci când mergeți desculț, mai ales afară.

„Dacă aveți neuropatie periferică, puteți suferi răni la tălpile picioarelor fără să vă dați seama”, explică el.