Comisia Europeană şi autorităţile române au semnat memorandumul de înţelegere pentru împrumutul de 5 miliarde euro obţinut de România de la fondul Uniunii Europene de echilibrare a balanţei de plăţi în cadrul programului de finanţare externă de 20 miliarde euro coordonat de Fondul Monetar Internaţional.

„Memorandumul stabileşte condiţiile deblocării pachetului de asistenţă financiară din partea UE pentru România, începând cu o primă tranşă de 1,5 miliarde euro aşteptată luna viitoare (iulie, n.r.)”, se arată într-o informare publicată azi pe site-ul Comisiei Europene.

Documentul, semnat de Almunia, Boc, Pogea şi Isărescu

Documentul a fost semnat de comisarul european pentru Politică Economică şi Monetară, Joaquin Almunia, premierul Emil Boc, ministrul de Finanţe, Gheorghe Pogea şi guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

Condiţiile de politică economică stipulate în memorandum includ măsuri în domeniul consolidării fiscale, guvernanţei fiscale, reformelor structurale şi reglementării şi supravegherii sectorului financiar.

Pachetul de sprijin financiar a primit avizul miniştrilor de Finanţe ai statelor membre la începutul lunii mai şi va fi acordat în până la cinci tranşe.