„În cursul zilei de azi, 17 februarie 2020, procurorii Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție l-au audiat, în calitate de martor, pe domnul procuror Solomon Nicolae Andrei, membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Dosarul penal în care a avut loc audierea nu vizează activitatea Secției pentru procurori, ca și componentă a Consiliului Superior al Magistraturii, ci vizează modul de desfășurare a activității unora dintre membrii Secției pentru procurori”, este transmis în comunicatul PÎCCJ.

Audierea lui Nicolae Solomon

Potrivit unui comunicat al Secţiei pentru procurori a CSM, Nicolae Solomon a fost citat de Adina Florea la SIIJ pentru a fi audiat ca martor într-un dosar din 2018, care are ca obiect infracțiunile de grup infracţional organizat şi abuz în serviciu.

Un alt membru al CSM, procurorul Florin Deac, a fost chemat miercuri ca martor într-un alt dosar, având ca obiect infracţiunile de neglijenţă în serviciu, ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, conform unui comunicat al Secţiei pentru procurori a CSM.

Secţia pentru procurori afirmă că, în dimineaţa zilei de luni, s-au scurs informaţii în presă despre citarea celor doi membri ai Consiliului, înaintea desfăşurării actului procesual, într-o etapă nepublică a procesului penal.

Avizele pentru cele trei propuneri înaintate de ministrul Justiţiei

Conform Secţiei, citarea celor doi membri a avut loc la foarte scurt timp după ce au fost emise avizele pentru cele trei propuneri înaintate de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, în vederea ocupării funcţiilor de conducere la DNA, DIICOT şi Parchetul General, dintre care două au fost negative.

„Secţia pentru procurori apreciază că citarea a doi membri ai Secţiei în maniera arătată, în cauze aflate pe rolul SIIJ încă din 2018, precum şi scurgerea în media a informaţiilor privind cele două activităţi procesuale, în contextul derulării procedurii de avizare parţial negativă a propunerilor Ministrului Justiţiei de ocupare a funcţiilor înalte la nivelul Ministerului Public şi al unei campanii media îndreptate împotriva membrilor Secţiei, reprezintă un factor de presiune şi de decredibilizare instituţională. Secţia pentru procurori informează opinia publică că va sesiza Comisia Europeană pentru a aduce la cunoştinţă aceste împrejurări. Secţia pentru procurori va continua să îşi exercite atribuţiile constituţionale de garantare a independenţei fiecărui procuror şi a Ministerului Public în ansamblul său”, este declarat în comunicat.