Un grup de magistrați mânat de aceleași interese și sprijiniți de jurnaliști de casă, au făcut ieri front comun în Consiliul Superior al Magistraturii – CSM pentru a bloca numirile propuse de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, și a face pârtie pentru oamenii lor.

Reamintim că ieri, CSM a dat aviz negativ Gabrielei Scutea, candidat la șefia Parchetului General, dar și Georgianei Hosu, candidat propus pentru șefia DIICOT.

Avizul negativ, deși consultativ, este, de departe, unul lipsit de legitimitate, pentru că are o motivație halucinantă: ambiția procurorului Horațiu Radu, adjunct la Parchetul General, de a deveni el însuși Procuror General al României, precizează gândul.info

Horațiu Radu (adjunct al Procurorului General al României, delegat de CSM) a fost ajutat în demersul său de Nicolae Solomon (membru CSM) și Bogdan Pîrlog, prim-procuror adjunct al Parchetului Militar.

Campanie agresivă de denigrare

Cei trei procurori sunt artizanii unei campanii agresive de denigrare a Gabrielei Scutea, totul pentru ca CSM să fie convins să dea aviz negativ candidatei Scutea. Miza numirilor procurorilor șefi la principalele parchete din România este uriașă, iar cei trei procurori s-au întrebuințat serios.

Dacă până acum, sforile erau trase cu discreție, prin articole comandate presei prietene sau activarea unor asociații profesionale obscure, în prezent aceștia, cu sprijinul membrilor CSM, nici măcar nu își mai ascund opțiunile, arată sursa citată.

Astfel, procurorul Horațiu Radu a fost sprijnit să ajungă în funcții cheie din Ministerul Public de un grup de politicieni din Iași, printre care fostul ministru al Justiției, Tudor Chiuariu, fostul ministru al Transporturilor, condamnat în dosarul Transformatorul, Relu Fenechiu, ambii apropiați vechi ai actualului director al SRI Eduard Hellvig, dar și de mai mulți membri CSM: procurorii Florin Deac, Cristian Ban și Tatiana Toader.

Un moldovean ambițios, și cu dorința de a avea o imagine bună în mass-media, procurorul Radu și-a făcut repede prieteni și în mass-media, dar și în serviciile secrete, scrie gândul.info.

Prietenii din mass media

După nominalizarea de către ministrul Cătălin Predoiu a candidaților pentru șefia marilor parchete, Horațiu Radu a apelat la toți prietenii din mass-media pentru a promova articole denigratoare la adresa celor nominalizați de Predoiu și care nu sunt pe placul lui și al prietenilor lui.

Mai mult, le-a promis jurnaliștilor că dacă va ajunge procuror general le va furniza informații din dosare.

Când a aflat că Gabriela Scutea are șanse mari să primească aviz pozitiv de la CSM, Horațiu Radu a apelat la prietenul său bun, procurorul militar Bogdan Pârlog care, prin Asociația Inițiativa pentru Justiție, a făcut un comunicat în care o acuza pe Gabriela Scutea că este artizana conceperii OUG 13.

Comunicatul a fost preluat cu surle și trâmbițe de rețeaua de prieteni din mass-media, în legătură cu care gândul.info dă două exemple: Florin Pușcaș de la stiripesurse.ro, cel care a preluat comunicatul lui Pârlog după dictare, este prieten cu procurorul Horațiu Radu.

Iar jurnalistul Alex Costache de la TVR, unul dintre apropiații fostei șefe a DNA, Codruța Koveși, care scrie sub pseudonimul „Alin Ionescu” pentru G4media tot ceea ce i se dictează.

Colaborarea cu Laura Codruța Koveși

Iar Horațiu Radu a băgat-o în joc și pe prietena sa Laura Codruța Koveși, arată sursa citată. Astfel, Horațiu Radu i-a promis acesteia că, în cazul în care ajunge procuror general, se va ocupa ca dosarul lui Koveși de la SIIJ să fie clasat.

În schimbul acestei promisiuni, și pe fondul unei antipatii pe care o are Koveși cu Giorgiana Hosu, Koveși i-a ”pasat” informații din dosarul lui Dan Hosu, soțul șefei (interimar) DIICOT.

Urmând aceeași rețetă, informațiile au fost răspândite în presă de rețeaua de casă a acestor magistrați. De data aceasta, la primire s-ar fi aflat jurnalistul Virgil Burlă de la europalibera.ro, un alt membru al rețelei, apropiat de SRI.

Finul din CSM

De remarcat că dedesubturile acestei manevre au fost devoalate cu acuratețe de jurnalista Sorina Matei, pe pagina ei de Facebook. Motivul jurnalistei este totuși altul decât dezvăluirea mecanismelor din spatele numirii procurorilor, și anume supărarea că în fruntea DNA nu a fost numit un procuror pe placul bunului ei prieten Daniel Morar, conform sursei citate.

În acest mod, Horațiu Radu, având pe lângă ajutorul celor menționați mai sus și susținerea totală a procurorului Nicolae Solomon, membru în CSM, care este finul său, dar și a prietenilor acestuia din CSM, procurorii Florin Deac și Cristian Ban, a reușit să își asigure o reintrare în cărți pentru șefia PG.

Concret, Gabriela Scutea a fost întrebată ostentativ de aceiași jurnaliști din rețea dacă se retrag din cursă după primirea avizului negativ, mai scrie gândul.info.