Medicul Monica Pop, fostul manager general al Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice din București, a lansat un avertisment foarte serios, cu privire la insuficiența măștii de protecție, ca măsură de evitare a infecției cu noul coronavirus.

Reputatul medic arată procesul de contaminare se poate produce și prin intermediul ochilor, prin urmare masca de proteție nu este suficientă.

Conjunctivita virală

”Afecțiunea cu virusul Corona, ca orice altă viroză, se știe, poate da și o afecțiune oftalmologică și anume o conjunctivită virală.

Prezența virusului în nazo-faringe este în directa legătură cu ochiul prin intermediul canalului lacrimo-nazal, astfel că, la orice pacient infectat, Covid -19 poate fi prezent în secreția conjunctivală, devenind cu atît mai posibilă și periculoasă transmiterea, contaminarea.

Deci, e clar, viroza aceasta se poate transmite și dacă cel infectat se freacă la ochi și apoi atinge ceva, orice. E un lucru mai puțin cunoscut de publicul larg dar cunoscut de către orice medic practician”, a scris Monica Pop pe Facebook.

Obiecte obligatorii pentru protecție

”Acesta este motivul pentru care din echipamentul medical de protecție nu trebuie să lipsească ochelarii speciali sau vizierele.

În plus, dacă o persoană infectată strănută în apropierea uneia care are mască dar nu și ochelari, o picătură îi poate ajunge acesteia din urmă pe conjunctivă și de acolo în nazo-faringe.

Legătura anatomică dintre ochi și nas (canalul lacrimo-nazal) face ca unei persoane care lăcrimează sau plînge, îi curge nasul, lucru știut de oricine.

Aceasta din urmă e o cale mai mică de contaminare, dar cea cu prezența virusului în secreția conjunctivală la cei contaminați deja, simptomatici sau nu, este considerabilă!”, a avertizat ea.

”Cum se manifestă?”

”Cum se manifestă ?
– pot lipsi simptomele conjunctivale, ceea ce nu exclude prezența virusului;
– simptomele: cînd există, conjunctiva este mai hiperemică (roșie). Deci, în limbaj obișnuit, ochii sunt mai roșii;
– lăcrimare- nu foarte intensă, de obicei dar, oricum, peste normal.

De menționat că aceste simptome clare apar la cazurile mai severe, dar virusul poate fi prezent pe conjunctivă (la ochi) la orice pacient infectat sau chiar la purtători, cu sau fără simptome”, a scris Monica Pop pe internet.

”Studiile arată că (1/4) un pacient din patru are Covid în secreția conjunctivală, dar procentul poate fi mai mare. Nu știu dacă studiile s-au făcut și pe purtătorii care, pînă la sfârșit, nu au dezvoltat boala dar ei pot fi la fel de periculoși pentru cei din jur.

”Cum ne protejăm?”

Ce este de făcut? Cum ne protejăm și din acest punct de vedere?
– ochii trebuie și ei spălați, nu numai mîinile, cu apă și cu săpun și șterși cu un prosop curat, folosit special numai pentru ochi.
– ochelarii (pentru purtători) spălați și ei seara cu apă și săpun sau șterși cu alcool (spirt), ușor.
– recomand oricui să poarte ochelari pe stradă. Cu dioptriile corespunzătoare pentru cei cu vicii de refracție sau doar de protecție, cu lentile plane (fără dioptrii) și să-i igienizeze cum am spus .
– instilații cu ser fiziologic, apoi ochii șterși cu comprese sterile de la farmacie sau cu un prosop curat, dacă nu există altă posibilitate.

Tratamentul medicamentos, acolo unde este cazul, revine medicilor de specialitate”, a precizat cunoscutul medic.