La acest moment, medicii prescriu medicamente prin indicarea substanţei active, iar farmacistul este obligat să se consulte cu pacientul în vederea alegerii medicamentului. Există însă cazuri în care pacientului îi este prescrisă o substanţă activă conţinută de un singur medicament de pe piaţă.

Prescrierea de originale este justificată de medici prin faptul că medicamentele generice nu ar fi destul de eficace, dar nici un medic nu poate dovedi că un medicament este ineficace, ci poate avea doar suspiciuni privitor la eficienţă, a declarat Vasile Cepoi.

Potrivit acestuia, anul trecut au fost trimise 1.005 fişe de farmacovigilenţă către Agenţia Naţională a Medicamentului, dintre acestea numai 200 fiind întocmite de medici care raportau efecte secundare, şi nu probleme de eficienţă.

"Acest mecanism al fişelor de farmacovigilenţă există, dar nu este aplicat şi se doreşte impunerea practicării lui. În aceste fişe se menţionează suspiciunile legate de un medicament, ele se trimit la Agenţia Naţională a Medicamentului, care le centralizează iar dacă pentru un anume medicament apar probleme majore, se trimite forului european", a explicat ministrul.

El a punctat şi problema reactivării comisiilor de specialitate ale instituţiei, care au şi rolul de a sesiza problemele din sistem.

În ceea ce priveşte dispariţia unor medicamente de pe piaţă, de regulă mai ieftine, responsabilul sanitar a detaliat că Unifarm împreună cu spitalele vor trebui să facă un acord-cadru pentru măcar doi ani, pentru produsele care trebuie achiziţionate.

El a făcut referire la faptul că pentru anul acesta problema nu se poate rezolva, întrucât producătorii şi-au făcut la începutul anului planul de producţie, deci va trebui aşteptat anul viitor.