Marcel Ciolacu, vești bune în lupta cu COVID! România va avea acces la cele mai noi medicamente

În primul rând, Marcel Ciolacu a vorbit despre purtarea măştii de protecţie în aer liber şi faptul că unele companii ar trebui să-şi testeze săptămânal angajaţii.

„Nu este de ajuns. De departe, nu, dar înţeleg că sunt mult mai multe măsuri pe care o să le ia ministrul Sănătăţii, inclusiv în ceea ce priveşte antiviralele. Ştiu că sunt două tipuri inovative şi generice mai toxice. Am văzut că ministrul a ieşit şi cu reprezentanţii producătorilor. E pentru prima oară când un ministru discută direct cu producătorii.

Sunt două medicamente inovative acceptate şi în SUA. Una se aşteaptă şi în UE. Are un randament de 50% şi celălalt de la Pfizer cu un randament de 90%. Am înţeles că o să avem în jur de 600.000 de doze şi 164.000. Mă bucur că se creează locuri la ATI în spitale specializate.

Încercăm să pregătim acest val 5. (…) Va trebui o testare cât mai masivă, să existe centre susţinute de statul român cu teste rapide gratuite. Se lucrează la stocuri. Unii au contestat la CNSC. Trebuie intervenit printr-o OUG pentru cel puţin pentru aceste produse”, a declarat Marcel Ciolacu la România TV.

De asemenea, liderul PSD a ținut să sublinieze că a fost o greșeală faptul că „nu s-a creat un parteneriat între stat şi cetăţean”.

„Vom merge şi pe zona de generice. A fost o mare greşeală deoarece nu s-a creat un parteneriat între stat şi cetăţean. Cel mai greu câştigi credibilitatea. Speranţa o obţii relativ repede. Suntem după doi ani rataţi în zona de control al pandemiei. (…) Am auzit de la domnul Rafila că bolnavii cronic vor avea acces la actul medical în continuare, cum ar fi fost normal în ultimii doi ani să existe acest acces”, a completat Ciolacu.

Ce spune Ciolacu despre certificatul verde?

Mai apoi, acesta a fost întrebat dacă mai este relevată dezbaterea certificatului verde. Astfel, preşedintele PSD a precizat că este importantă în cazul în care „aduce noutăţi”.

„Cum se discutase în coaliţie, el ( proiectul) nu mai aduce noutăţi şi avem o OUG. Toată discuţia, din punctul meu de vedere, a fost un fake news total. Nu am văzut din partea PSD cel puţin o tentativă sau vreo propunere legislativă de vaccinare obligatorie şi eu nu susţin acest lucru ca să fie foarte bine înţeles”, a completat Marcel Ciolacu.