Medicamentul care nu trebuie luat după ureche! Milioane de oameni au murit. Datele care arată adevărata amploare a situației

Raportul “Global Research on Antimicrobian Resistance”, publicat în revista The Lancet, arată că infecțiile provocate de bacterii rezistente la multiple antibiotice au luat viața a peste 1,2 milioane de oameni, doar în 2019. Potrivit raportului, s-au înregistrat mai multe victime decât în rândul celor cu HIV/SIDA sau malarie.

Specialiștii au avertizat de multiple ori că bacteriile rezistente la medicamente se răspândesc rapid, scrie Reuters, care adaugă că acest lucru se poate pune pe seama folosirii greșite sau a utilizării în exces a acestor medicamente. Potrivit presei internaționale, microorganismele se transformă în superbacterii.

De asemenea, raportul a scos la iveală că rezistenţa la antimicrobiene (RAM) a fost direct responsabilă pentru aproximativ 1,27 milioane de decese şi asociată cu aproximativ 4,95 milioane de decese, după ce au fost analizate date din 204 țări și teritorii.

“Aceste noi date dezvăluie adevărata amploare a rezistenţei la antimicrobiene la nivel mondial… Estimările anterioare au prezis 10 milioane de decese anuale din cauza RAM până în 2050, dar acum ştim sigur că ne aflăm deja mult mai aproape de această cifră decât am crezut”, a declarat Chris Murray, coautor al studiului şi profesor la Universitatea din Washington.

OMS a anunțat că medicamentele de acest fel nu sunt suficiente

În cursul anului trecut, Organizația Mondială a Sănătății spunea că niciunul dintre cele 43 de antibiotice aflate în curs de dezvoltare sau dintre medicamentele recent aprobate nu a fost suficient pentru a combate rezistența la antimicrobiene.

Cornelius Clancy, profesor de medicină la Universitatea din Pittsburgh, a declarat că există o metodă prin care se poate contracara RAM – abordarea unui nou model de tratament.

“Modelul tradiţional de antibiotic pe care l-am avut în ultimele decenii de la penicilină – cred că este epuizat”, a precizat specialistul.

Presa internațională mai scrie că majoritatea deceselor din 2019 au fost cauzate de rezistenţa la medicamente în infecţii la nivelul căilor respiratorii inferioare, cum ar fi pneumonia, urmate de infecţii ale fluxului sanguin şi de infecţii intra-abdominale. Impactul RAM este în prezent cel mai grav în Africa Subsahariană şi în Asia de Sud, în timp ce în aproximativ unul din cinci cazuri de deces este vorba de copii cu vârste de până la cinci ani.