Masca de protecție nu va mai fi obligatorie. Anunț major pentru acești elevi. Cine nu trebuie să o mai poarte

Ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, vine cu noi informații. El a vorbit despre renunțarea la măștile de protecție în rândul elevilor. Potrivit acestuia, renunţarea la purtarea măştii de protecţie pentru derularea orelor de sport şi la orele vocaţionale unde se studiază instrumentele de suflat, conform modificărilor aduse ordinului comun cu ministrul Sănătăţii, “este un un lucru important pentru a se putea derula procesul de educaţie”.

Astfel, în timpul orelor de sport, sau în timpul orelor vocaționale, elevii se vor putea desfășura normal, fără vreo piedică indusă de masca de protecție. Totodată, ministrul a mai vorbit și de orele de sport pe care speră că elevii le vor face în aer liber odată cu încălzirea vremii.

“Este un lucru important pentru a se putea derula procesul de educaţiei (…) Să sperăm că în curând condiţiile climatice vor permite derularea orelor de educaţie fizică în exterior în marea majoritate a cazurilor”, a afirmat ministrul Câmpeanu, într-o intervenţie telefonică la postul Antena 3.

Ministrul Educației a fost întrebat cum a câştigat lupta cu ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, cu privire la purtarea măştii la orele de sport. În acest context, Câmpeanu a răspuns că nu a fost vorba de “o luptă”, ci “o analiză responsabilă bazată pe argumente”. Totodată, el a mai adăugat că discuția dintre el și ministrul Sănătății a fost una colegială, pe care o apreciază.

“Nu a fost o luptă, ci o analiză responsabilă bazată pe argumente şi atunci când din partea Educaţiei au fost prezentate argumente suficient de puternice, au fost acceptate după cum şi din partea Sănătăţii, atunci când au fost prezentate argumente temeinice, au fost de asemenea acceptate. A fost o discuţie colegială, făcută cu toată responsabilitatea, pe care o apreciez”, a spus ministrul Educaţiei.

Cine a solicitat renunțarea la mască

Liderul sindical Marius Nistor, de la Federaţia Sindicatelor din Educaţie, a intervenit și el în cadrul aceluiași post de televiziune. Acesta a declarat că scoaterea obligativităţii purtării măştii de protecţie la orele de sport în exterior a fost solicitată şi de către sindicatele din învăţământ.

Totodată, el a mai subliniat că prevederea privind masca la orele de sport în afară a fost introdusă numai în România, spre deosebire de alte țări din lume.

Conform Ordinului comun al Ministrului Educaţiei şi Ministrului Sănătăţii nr. 3459/280/06.03.2021, care modifică măsurile de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARSCoV-2, “la orele de specialitate din învăţământul vocaţional este obligatorie purtarea măştii de protecţie, cu excepţia orelor de studiu ale instrumentelor de suflat”. În acest caz este necesară asigurarea de spaţii individuale pentru exersare.

În ceea ce privește modificarea adusă ordinului comun, aceasta mai menţionează că “masca de protecţie nu este obligatorie în cazul preşcolarilor, indiferent de vârstă, precum şi în timpul tuturor orelor de educaţie fizică desfăşurate în spaţii exterioare”.