Întrebat în legătură cu resentimentele manifestate în Italia cu privire la Germania şi în legătură cu aroganţa de care este acuzat Berlinul în ceea ce priveşte gestiunea crizei datoriilor, Mario Monti s-a declarat "neliniştit", conform materialului ce va apare în numărul de luni al Spiegel.

El a remarcat apariţia unor resentimente în cadrul opiniei publice italiene cu privire la Germania şi în special la cancelarul Angela Merkel, dar şi la adresa întregii Uniuni Europene.

"Presiunea care, în aceşti ultimi ani, a afectat zona euro, poartă deja stigmatul unei rupturi psihologice de Europa", a comentat premierul italian. "Dacă (moneda) euro va deveni un factor de dezbinare în Europa, fundaţiile proiectului european ar fi dinamitate", a mai precizat el.

Şeful guvernului italian s-a declarat, de asemenea, de acord cu criticile formulate săptămâna trecută de Banca Centrală Europeană (BCE), cu privire la funcţionarea pieţelor de obligaţiuni, unde s-a înregistrat o creştere a costurilor de împrumut pentru Italia şi Spania. Premierul italian le-a solicitat omologilor săi europeni să-şi păstreze un spaţiu de manevră în relaţia cu parlamentele naţionale.
"Dacă guvernele se vor lăsa complet în voia deciziilor parlamentelor naţionale, fără a-şi păstra un spaţiu de negociere, Europa riscă mai degrabă să se rupă decât să se consolideze", a mai avertizat el.