Cartierul Kreuzberg, din Berlin, are toate şansele să intre în istorie ca primul loc de pe teritoriul Germaniei unde se va putea consuma legal marijuana, anunţă Deutsche Welle. Deschiderea unei cafenele special amenajate în acest scop este cu atât mai probabilă cu cât ideea este susţinută chiar de către primarul ecologist al cartierului, Monika Herrmann.  Dacă dorim să ţinem sub control dealer-ii şi produsele lor, trebuie să controlăm comerţul”, a declarat aceasta, convinsă fiind că vânzarea de marijuana şi haşiş ar diminua contrabanda în parcul Görlitz, cunoscut în capitală ca centru pentru comercializarea drogurilor. Modelul este preluat de la vecinii olandezi unde consumul de cannabis în condiţii de legalitate este deja un lucru normal în mai multe oraşe. 

Ilegal dar consumat la toate colţurile

În momentul de faţă, vânzarea şi cumpărarea de cannabis sunt pedepsite de lege, în Germania. În ceea ce priveşte consumul însă, lucrurile se află oarecum într-o zonă gri. Oficial ilegală, deţinerea de marijuana sau haşiş e tolerată, dacă se găsesc asupra consumatorilor cantităţi mici. Limita superioară e decisă la nivel de land, astfel încât dacă în Berlin, pedeapsa penală începe de la 15 grame de cannabis găsite în posesia consumatorului, în Hamburg sau Renania de Nord-Westfalia cantitatea maximă permisă e de 6 grame. Chiar dacă nu se ajunge la o pedeapsă penală, autorităţile sunt obligate să confişte marfa.
Marijuana este, conform statisticilor, cel mai des consumat drog în Germania, dar şi la nivel mondial. În acest context, responsabila guvernului regional pentru prevenţia şi consumul de droguri, Christine Köhler-Azara găseşte şi ea “nerealistă” metoda propusă de Herrmann, de a ţine contrabanda sub control. Implementarea ei ar presupune schimbarea legii drogurilor în Germania.