Saptamana trecuta, Hewlett Packard si Compaq Computer Corporation au aruncat in aer piata de specialitate prin anuntul surprinzator ca au fuzionat. Noua afacere este estimata sa genereze costuri de operare comune de 2,5 miliarde de dolari. Luand in considerare ultimele patru rapoarte trimestriale, noua companie va avea active apreciate la aproximativ 56,4 miliarde dolari, incasari anuale de 87,4 miliarde de dolari si profituri anuale de 3,9 miliarde. De asemenea, fuziunea va pune „pe tava” managerilor de la cele doua companii unificate 145.000 de angajati, in peste 160 de tari.
Conform intelegerii dintre ambele „comitete directorale”, actionarii Compaq vor primi 0,6325 din noile actiuni HP pentru fiecare actiune Compaq, ceea ce da fuziunii o valoare curenta de aproximativ 25 miliarde dolari. Actionarii HP vor detine aproximativ 64%, iar cei Compaq 36% din compania unificata. Tranzactia, care se asteapta sa fie lipsita de impunere de taxe federale pentru actionarii ambelor companii, va fi contabilizata ca si o achizitie.
Insa viitorul nu pare fi atat de luminos pe cat au sperat managerii celor doua companii celebre. Acestia nici nu au apucat sa stearga petele de sampanie, ca au fost anuntati despre faptul ca valoarea fuziunii, care este, in fapt, cea mai mare fuziune din industria computerelor, evaluata, la data anuntului la 25 de miliarde de dolari, a scazut semnificativ in urma sedintei bursiere desfasurate marti la New York. Actiunile companiei Hewlett Packard, listate la bursa din New York, au atins marti cel mai scazut nivel din ultimii cinci ani, dupa ce pretul lor a pierdut 4,32 dolari intr-o singura zi, reprezentand 18,6%. Aceasta depreciere a facut ca valoarea fuziunii dintre cele doua mari companii sa coboare la 20,3 miliarde dolari, avand in vedere ca plata pentru aceasta operatiune va avea loc printr-un schimb de actiuni. Astfel, daca pretul stabilit initial pentru tranzactie constituia un premium de 19% pentru actionarii Compaq, acesta s-a transformat, in cursul unei singure zile, in discount.
Scaderea pretului actiunilor celor doua companii se explica prin lipsa de incredere a investitorilor de pe Wall Street, care se tem ca Hewlett Packard si Compaq vor intampina o serie de obstacole in aceasta fuziune, printre care si o posibila respingere a tranzactiei de catre autoritatile de reglementare.
Compania unificata este lider pe piata
Daca aceste probleme vor fi „trecute cu vederea”, fuziunea dintre cele doua companii va avea un efect de taifun pe piata europeana, poate cea mai importanta in viitorul apropiat. Unificate, acestea vor putea ingenunchia alte companii de prestigiu, precum Sun si IBM pe piata serverelor, dar si Dell Computers si Gateway, pe piata computerelor pesonale. De exemplu, in trimestrul al doilea al cestui an, cota combinata de piata a HP si Compaq, in sectorul computerelor personale, era cu 19% mai mare ca a liderului Dell Computer, ale carui vanzari au reprezentat 13,4% din total.
Numai pe piata europeana, cele doua companii, cumulat, au 45.000 de angajati, iar vanzarile au depasit 30 milioane USD in ultimul an. In Romania, oficialii celor doua companii nu au avut prea multe de declarat, dorind sa mentioneze doar ca pentru urmatoarele patru-cinci
luni nu se va schimba nimic din strategiile locale, cele doua filiale urmand sa isi deruleze afacerile separat. In plus, se asteapta legalizarea tranzactiei, pentru a decide apoi care vor fi schimbarile ce se vor opera.