Miercuri, Oficiul Naţional de Statistică (ONS) din Marea Britanie a anunţat că rata şomajului a scăzut la 4,4% în trimestrul doi din 2017, în timp ce analiştii se aşteptau la menţinerea ratei şomajului la 4,5%. Este cel mai redus nivel din ultimii 42 de ani. 

Ajustate în funcţie de inflaţie, salariile au scăzut cu 0,5% în trimestrul doi din 2017. Principala cauză o reprezintă rata inflaţiei, care s-a situat la 2,6% – la cel mai ridicat nivel din ultimii aproape patru ani, pe fondul deprecierii lirei sterline şi a majorării preţului la ţiţei. 

Câştigurile totale, incluzând bonusurile, au urcat în ritm anual cu 2,1% în trimestrul doi din 2017, după un avans de 1,9% în precedentele trei luni, dar creşterea se datorează plăţii bonusurilor în sectorul financiar. 

Potrivit datelor ONS, numărul şomerilor din Regatul Unit a scăzut cu 57.000, la 1,49 milioane. 

Oficiul Naţional de Statistică din Marea Britanie a raportat că numărul angajaţilor a crescut semnificativ, cu 175.000, la nivelul record de 32,07 de milioane, în timp ce rata angajării s-a situat la nivelul record de 75,1%. 

Cele mai multe locuri de muncă au fost create în sectorul construcţiilor şi al serviciilor, în transporturi şi industriile de stocare. 

"Situaţia pieţei forţei de muncă este solidă, cu un nou record al ratei angajării şi un nou declin al ratei şomajului. În pofida datelor solide, totuşi, câştigurile reale continuă să scadă", a apreciat statisticianul Matt Hughes de la ONS. 

În urma creşterii extrem de lente a câştigurilor în acest an, Banca Angliei şi-a redus estimările privind creşterea salariilor în 2018 şi în 2019, la 3%, respectiv 3,25%, în scădere cu o jumătate de procent pentru fiecare an. 

Reflectând deprecierea lirei sterline, Banca Angliei a majorat, recent, proiecţiile privind inflaţia în 2017 la 2,6%, de la 2,7%, depăşind astfel ţinta de până acum, de 2%. În iunie, rata inflaţiei s-a situat la 2,6%, iar Banca Angliei se aşteaptă să rămână peste ţinta sa de 2% în următorii trei ani.

AGERPRES