În această lună, cifrele publicate Oficiul Naţional de Statistică (ONS) au indicat o creştere de 26 % a numărului imigranţilor din România şi Bulgaria care lucrează în Marea Britanie, în ultimele trei luni. În pofida acestor noi est-europeni, veniţi legal şi plătitori de impozite, o mare parte din presa britanică a speriat publicul, convingându-l că va veni apocalipsa atunci când, din ianuarie 2014, restricţiile de pe piaţa muncii, aplicabile în prezent românilor şi bulgarilor, vor fi ridicate – oferindu-le acestora dreptul de a trăi (‘invada’, în cuvintele presei) , de a munci (‘cerşi’) , şi de a pretinde (‘abuza de’) ajutoarele sociale din Marea Britanie.

Deşi ambele ţări au parte de o acoperire exclusiv negativă în mass-media britanice, isteria iraţională pare să se fi concentrat mai mult pe România – cu titluri cum ar fi: ‘Bombă cu ceas: imigranţii vor aduce virusul tuberculozei, rezistent la medicamente, în Marea Britanie ‘, ‘Paturile din şoproane sunt o pacoste pentru această ţară civilizată’, ‘Se profilează o criză generată de imigraţie’ sau ‘ ‘Evitaţi Londra, e plină de pakistanezi’, îşi avertizează românii alţi români imigranţi’ .

Din această scurtă selecţie de titluri, putem vedea că românii sunt portretizaţi drept periculoşi, bolnavi şi rasişti – cu implicaţia ulterioară că toţi imigranţii români sunt hotărâţi să abuzeze într-un mod lipsit de scrupule de ceea ce le oferă Marea Britanie. Fotografiile care însoţesc aceste editoriale sunt la fel de provocatoare şi înşelătoare ca titlurile: satele sărace, căruţe trase de cai, aşezări de romi şi persoane fără adăpost. Accentul presei cade pe o minoritate dintr-o minoritate, scrie McGrath, şi există cuvinte, cum ar fi ‘abuziv’ şi ‘rasist’ care, în mod ironic, descriu foarte bine această atitudine a presei.

Există percepţia, deşi eronată, – că românii vor dori să ‘inunde’ – ‘să năpădească’, ‘să invadeze’ sau orice altceva – Marea Britanie atunci când aceştia vor beneficia de drepturi depline în UE în ceea ce priveşte libera circulaţie. Cu toate acestea, ordinea actuală a destinaţiilor preferate de românii care emigrează este: Italia, Spania, Ungaria, Germania, Portugalia, Austria, Franţa, şi în cele din urmă, ţineţi-vă bine: Marea Britanie. De asemenea, potrivit cifrelor Băncii Mondiale, România are o rată a şomajului mai mică decât în Marea Britanie, de 6,6% faţă de 7,7%, în timp ce la nivelul Uniunii Europene, şomajul este de 11%. Nu e rău pentru un loc izolat din UE, nu?

Educaţia în România a prosperat de la sfârşitul regimului comunist al lui Ceauşescu în 1989, iar în prezent există 40 de studenţi români înscrişi la Harvard, 32 la Columbia, 24 la Stanford, şi 32 la MIT. Marea Britanie este acum prima alegere de studiu pentru tinerii români inteligenţi care se înscriu la universităţi din străinătate, scrie McGrath, subliniind că aceşti tineri studenţi prosperi care se mută în Marea Britanie nu au nevoie de stigmatizarea, înainte de sosire, de către o presă respingătoare.

SURSA: Agerpres