Consolidarea parteneriatului strategic

Marcel Ciolacu a subliniat importanța fundamentală a Parteneriatului Strategic dintre România și Turcia. El a evidențiat că acest parteneriat strategic nu este doar un angajament formal între cele două țări, ci reprezintă o structură esențială pentru promovarea intereselor comune și pentru consolidarea stabilității și securității în regiunea în care se încadrează cele două state.

„Parteneriatul nostru strategic este fundamental pentru promovarea intereselor noastre comune și pentru consolidarea stabilității și securității în regiunea noastră”, a declarat Marcel Ciolacu.

Stimularea schimburilor comerciale

În declarația sa, premierul Marcel Ciolacu a pus un accent deosebit pe obiectivul Guvernului României în ceea ce privește relațiile comerciale cu Turcia. El a subliniat că una dintre prioritățile majore este de a intensifica schimburile comerciale dintre cele două țări și de a dezvolta proiecte comune care să aducă beneficii reciproce.

Această mențiune a unui obiectiv clar indică faptul că Guvernul României are un plan bine definit și o viziune strategică pentru consolidarea și extinderea relațiilor comerciale cu Turcia.

„Turcia este un partener comercial crucial pentru România, iar obiectivul nostru este să intensificăm schimburile comerciale și să dezvoltăm proiecte comune care să aducă beneficii ambelor părți”, a transmis Ciolacu.

Omagierea istoriei comune

O parte importantă a vizitei este omagierea istoriei comune a celor două țări. Premierul Ciolacu va depune o coroană de flori la Mausoleul lui Mustafa Kemal Atatürk, marcând faptul că Mausoleul este un loc emblematic, simbol al unității și hotărârii poporului turc, iar pentru România reprezintă un loc sacru și plin de semnificație.

„Este important să ne amintim de legăturile noastre istorice și să le onorăm. Mausoleul lui Atatürk este un simbol al unității și determinării poporului turc și un loc sacru pentru noi”, a transmis premierul.

Participanții la vizită

Alături de premier, delegația română include miniștri și oficiali din diverse domenii și anume: viceprim-ministrul Marian Neacşu, ministrul afacerilor externe, Luminiţa Odobescu, ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, ministrul transporturilor şi infrastructurii, Sorin Grindeanu, ministrul justiţiei Alina Gorghiu, ministrul educaţiei, Ligia Deca, ministrul economiei, antreprenoriatului şi turismului, Radu Oprea, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei, Adrian Veştea, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Florin Barbu, ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, ministrul muncii şi solidarităţii sociale, Simona Oprescu, preşedintele ANSVSA, Alexandru Bociu.

Avem o delegație puternică și diversificată, pregătită să discute și să dezvolte colaborări în multiple domenii de interes comun”, a precizat Marcel Ciolacu.