Pentru a-si atrage cat mai multi clienti, site-urile romanesti de comert electronic au inceput sa se orienteze catre oferirea unor facilitati de plata cum ar fi discount-
urile si sistemele de rate sau leasing.
Unul dintre aceste magazine se gaseste la adresa www.rate.ro si este operat de compania Rate.ro srl, o subsidiara a FIX Computers AG. Aici poti aplica in mai putin de 20 de minute pentru obtinerea unui credit de maxim 30.000 de dolari in produse. Sursele de finantare sunt asigurate de catre Libra Bank care, in prima parte a trimestrului al II-lea al anului 2001 a dublat plafonul de creditare pe care il avea FIX Computers la doua milioane de dolari. „Aceasta noua linie de credit va asigura finantarea necesara acordarii creditelor de produse pana in luna, noiembrie a acestui an”, declara Silviu Sirbu, lansatorul proiectului Rate.ro.
Spre deosebire de alte companii care sunt si intentioneaza sa ramana prezente numai virtual, Rate.ro intentioneaza sa se lanseze, incepand cu anul urmator, intr-un parteneriat cu o mare retea de magazine in toata tara. „Apreciem ca, spre deosebire de Bucuresti, unde cumparatorii au venituri mari, in teritoriu, sistemul nostru unic de creditare este, poate, singura optiune reala, vanzarile cash inregistrate fiind destul de mici pentru marea majoritate a produselor comercializate”, declara Florian Enea, manager Rate.ro.
Nici Rate.ro nu dispune insa de un sistem de plata electronic, cel putin deocamdata. „Din pacate, datorita indicatorilor de tara destul de mari in ceea ce priveste frauda electronica, bancile si institutiile financiare au mari retineri in privinta acceptarii platilor on-line. Probabil ca eforturile legislative recente vor schimba aceasta stare de fapt si vom putea profita si noi la maxim de metodele moderne de transfer de bani”, mai declara Florian Enea.
In curand, vom avea un Mall virtual
Un alt magazin virtual romanesc foarte vizitat este emania.ro. Oferta de produse a acestui magazin se axeaza in special pe produse electronice si electrocasnice, romanii putand achizitiona de la aceasta adresa de web masini de spalat, televizoare, frigidere sau instalatii audio pentru autoturisme.
Conducerea firmei intentioneaza in viitorul apropiat sa relanseze site-ul intr-o noua formula cu schimbari majore atat de design cat si de functionalitate. Se intentioneaza transformarea magazinului, dintr-unul specializat in produse electronice si electrocasnice, intr-un adevarat centru comercial virtual, unde vizitatorii vor gasi servicii de turism, computere, muzica, carti, ceasuri elvetiene, produse pentru casa si gradina si multe altele.
In ciuda declinului puternic inregistrat de comertul electronic la nivel mondial, datorita supradimensionarii afacerilor, managerii romani sunt increzatori in viitorul acestui domeniu. „In Romania, cu siguranta nu se poate vorbi despre o explozie a comertului electronic. Astfel, cred ca vom asista la o evolutie treptata si controlata, adaptata conditiilor de aici. Iar daca vom reusi sa invatam din lectia americana si vom sari peste etapele care au dus la declin, fructificand acele metode care se dovedesc a fi de succes, vom avea parte de un viitor luminos”, declara pe un ton optimist Cosmin Golea, managerul de la emania.ro.