Mamele din era digitală sunt conectate la net, activează în comunităţile online de proaspete mămici, îşi monitorizează bebeluşul cu sisteme de ultimă oră şi ştiu să-şi transforme povestea de viaţă în business
 
Dacă până acum câţiva ani, grija mamei se îndrepta excusiv asupra pruncului, azi ea s-a obişnuit din mers să controleze din telecomandă leagănul cu copilul în timp ce este ocupată cu laptopul, să apară la şedinţele de top management cu un portbebe sau să alerge pe coridoarele aeroportului cu copilul legat la gât, un trend inspirat din obiceiurile nomazilor.

Mama de ultimă generaţie este la curent cu mondenităţile internaţionale, deşi în bara ei de browse găseşti doar bloguri cu ultimele ştiri high tech, teorii despre apariţia veţii în univers şi despre etapele maturizării psihologice a copilului.

În timpul sarcinii ascultă Mozart cu plăcere de dragul copilului, dar pentru propria distracţie rămane la Radiohead sau Nouvelle Vague şi citeşte compulsiv toate blogurile de maternitate. Cumpără haine din material organic şi se interesează dacă nu cumva la fabricarea produselor respective au trudit alţi copii din zonele defavorizate ale lumii.

Femeile sunt cele mai mari consumatoare de tehnologie

Mai mult ca să iasă din rutină decât dintr-o grijă exagerată faţă de sănătatea copilului, mamele moderne achiziţionează de pe Internet haine recent brevetate care menţin temperatura corpului la 37 de grade, care se curăţă singure sau care îşi schimbă culoarea în funcţie de temperatura corpului.

Jurnalul bebeluşului este un „must” pentru orice „geek mom” care a citit probabil în vreo revistă de psihologie avangardistă despre importanţa amintirilor din prima copilărie şi care îşi priveşte propriul copil nu doar ca pe un pui neajutorat care trebuie învăţat, ci şi ca pe un învăţător şi, pe undeva prin partea ludică a creierului ei, ca pe un experiment.

În special femeile care au dat naştere după anul 2000 sunt la curent cu toate inovaţiile tehnologice care le-ar putea fi utile şi îşi petrec din ce în ce mai mult timp online, nu doar pentru muncă sau chat, dar şi pentru a fi conectate la comunitatea expansivă a mămicilor internaute, pentru a construi site-uri, pentru blogging şi Facebook sau pentru a-şi instala ultima variantă de Photoshop.

Femeile sunt un target uşor pe piaţa de gadget-uri, ele cheltuind doar în 2007 peste 90 de miliarde de dolari pe produse high tech, influenţând 61% din vânzările de electronice. „Am un background tehnologic foarte bun, aproape am fost parteneră Deloitte – apoi a apărut copilul şi totul a devenit irelevant”, mărturiseşte Beth Blecherman, creierul din spatele site-ului Techmama.

Tehnologie de supraveghere pentru părinţii

Nevoia de a fi asigurată constant că totul este în regulă apare din primele luni de sarcină, când intervine serviciul Tweetlet de la Twitter şi trimite pe SMS detalii despre dezvoltarea intrauterină a copilului. Trebuie să introduci data la care urmează să fie născut copilul şi stadiul sarcinii, urmând să primeşti detalii „de la locul faptei” în timp real. „Bună mami, tocmai mi-am deschis pentru prima oară ochii” sau „Încep să îmi crească unghiile” sunt genul de mesaje pe care copilul le trimite încă înainte de a se fi născut.

Aceste mămici îşi vor urmări copilul şi ulterior adolescentul cu opţiunea Latitude de la Google. Trebuie doar să te loghezi la Google Maps, dai search cu numele copilului şi acesta va fi localizat prin intermediul telefonului său mobil. Opţiunea este extrem de populară pe blogurile de nişă. Mama posesivă este la curent cu toate metodele de investigaţie internaută, de la verificarea mailului şi a profilurilor prietenilor din reţelele sociale în care activează copilul pană la monitorizarea în secret a ultimelor site-uri vizitate.

Cumpără softuri precum McAfee’s Family Protection sau Spector Pro cu ajutorul cărora permit accesul la Internet doar pe baza unui cont care blochează site-urile cu conţinut vulgar, filtrează video-urile de pe YouTube şi trimite raporturi elaborate despre activitatea online.

Încrederea rămâne un „must have”

Însă oricare ar fi metoda de supraveghere a copilului, onestitatea nu trebuie eliminată din schemă. „Dacă eşti deschisă să vorbeşti cu copilul tău despre acestea lucruri, îl vei ajuta să înţeleagă de ce este necesar să stabileşti nişte reguli. Sinceritatea este cheia, pentru că dacă te prind că-i spionezi pe ascuns – şi nu subestima niciodată această generaţie, sunt adesea mai în temă cu tehnologia decat noi – îşi vor pierde încrederea şi vor acţiona ca atare”, spune Cat Schwartz, vocea din spatele celui mai „geeky blog” pentru părinţi, HiTechMummy.com.

Lumea inovaţiilor şi a înaltei tehnologi are în principal funcţia de a diversifica distracţia cu copilul tău şi de a schimba puţin unghiul din care abordezi problema. Femeile au învăţat că e ok să fii relaxată şi să rezolvi problemele cu dezinvoltură, apelând la cele mai noi ajutoare din lumea high tech, mai ales atunci când este vorba de una dintre cele mai importante şi lungi experienţe din viaţa lor.

Cele mai cool gadget-uri de babysitting

1. Uscătorul de scutece cu sistem everfresh

„Dacă tocmai v-aţi schimbat băieţelul cu un scutec proaspăt care a fost sărbătorit cu un jet prompt de urină, acest gadget este pentru tine”, scrie în site-ul de prezentare a produsului Prince Lionheart, care costă 20 de dolari.

2. Sistem de supraveghere audio şi video

Un simplu microfon în camera copilului este suficient pentru mamele care vor să-i audă când plâng, dar o mamă pasionată de gadget-uri nu se va mulţumi niciodată fără un monitor care să îi arate fiecare mişcare. În plus, sistemul funcţionează wireless şi costă doar 200 de dolari la Baby Sound.

3. Sistem de monitorizare a temperaturii de la distanţă

O simplă răceală nu înseamnă că trebuie să stresezi copilul cu termometrul la fiecare 5 minute. Există un instrument care se prinde de scutec şi declanşează o alarmă simpatică dacă temperatura corpului depăşeşte limita setată în prealabil

0-41812-whycrybaby.jpeg4. Why Cry analizează plânsul copilului

Mamele simt din instinct cauza disconfortului copilului, însă Why Cry aplică o altă metodă, analizand tonul, timbrul şi intensitatea vocii pentru a stabili dacă plictiseala, disconforul cauzat de un scutec ud, foamea sau durerea îl supără pe bebeluş. Gadgetul costă 115 dolari.

5. Itzbeen Baby Care Timer

Când alăptezi, îi dai copilului medicamentul sau îi schimbi scutecul, apeşi pe un buton şi porneşti un cronometru care îţi va spune cât timp a trecut de la ultima operatiune. Jucăria are încorporate patru cronometre şi costă 34 de dolari.