Grupurile financiare UniCredit, Societe Generale (SocGen) şi Erste, prezente şi în România, au înregistrat pierderi de 11 miliarde dolari, 10,8 miliarde dolari şi 4,6 miliarde dolari din reevaluarea în scădere a activelor toxice după declanşarea crizei financiare, potrivit estimărilor Reuters.

FMI a evaluat pierderile din active toxice ale marilor bănci din Europa şi Statele Unite la 1.000 de miliarde de dolari de la declanşarea crizei, în 2007, acestea urmând să depăşească 2.800 de miliarde de dolari în 2010.
Instituţiile financiare din Europa vor fi mai sever afectate, cu pierderi estimate de FMI la 1.600 de miliarde de dolari, faţă de 1.200 de miliarde de dolari pentru băncile americane.

Citi, liderul clasamentului

Cele mai mari pierderi din active toxice au fost înregistrate, până în prezent, de banca americană Citigroup, 124 miliarde de dolari, urmată de Wachovia, cu 77,4 miliarde de dolari, Bank of America -68,3 miliarde de dolari şi Merrill Lynch – 63,7 miliarde de dolari. Wachovia a fost achiziţionată la finele anului 2008 de Wells Fargo, iar Merrill Lynch de Bank of America în ianuarie 2009.

Cele patru instituţii financiare americane sunt urmate de băncile britanice HSBC, Lloyds, UBS şi Royal Bank of Scotland, cu pierderi de 63,5 miliarde dolari, 58 miliarde dolari, 52,3 miliarde dolari şi 50,1 miliarde dolari.

Dintre băncile cu activităţi în România evaluate de Reuters, ING a avut pierderi de 9,5 miliarde de dolari, iar Intesa Sanpaolo de 8,7 miliarde de dolari.

Repartiţia pierderilor: 60% SUA, 40% Europa

Potrivit estimărilor FMI, publicate la finele lunii septembrie, băncile din SUA au raportat, până în prezent, 60% din pierderile din active toxice cauzate de criza financiară, în timp ce în Europa acestea au fost contabilizate doar în proporţie de 40%.

Estimările includ reevaluarea în scădere a activelor şi pierderile cauzate de instrumentele financiare asociate creditelor ipotecare cu risc ridicat, instrumente derivate, garantate prin împrumuturi, obligaţiuni sau alte active, credite neperformante sau vehicule investiţionale structurate.

SURSA: Mediafax

Te-ar putea interesa și: