Mama lui Victor Costache îi cere ministrului să nu demisioneze după scandalul introducerii spitalelor private în programele naționale de sănătate.

Scrisoarea a fost publicată marți în Ziarul de Iași și pe lângă reproșurile de mamă, scrisoarea este compusă și din citate ale unor filosofi și scriitori celebri, prin care aceasta dorește  încurajarea ministrul Sănătății.

„Datoria marelui chirurg”

„Dragă Victor, În 1997, când a apărut «Paradoxul moralei» de Vladimir Jankélévitch, ţi-am citit următorul pasaj: «Datoria marelui chirurg, dacă el este singurul care să practice cutare sau cutare operaţie delicată în care este specialist, ar fi, mai degrabă, să nu se dăruiască decât cu bună ştiinţă, menajându-şi, pe cât posibil, inestimabilele aptitudini. (…) Nu e vorba de nebunia sacrificiului ci, pur şi simplu, de o bună gestiune şi de o înţeleaptă economie. (…) pentru fiinţele finite, raţionalizarea este o soluţie raţională» (Ed. Echinox, p. 63).

Erai student. Aveam încredere în viitorul tău. Toate rezultatele tale la şcoală şi facultate fuseseră şi erau excelente. Aveai bursă de merit, lucrai în timpul liber, la 18 ani fuseseşi vicecampion la primul campionat de karate seniori. Cântai şi la pian. Mă temeam doar de faptul că munceai prea mult, aşa după cum văzuseşi la bunici şi la mine. Tu însă ne-ai întrecut. Tare m-am supărat când ai acceptat demnitatea de ministru. Nu de capacităţile tale mă îndoiam, dar ştiam cât de mare putea fi răutatea şi invidia omenească.

Victor, în acest moment, dacă ai accepta sugestia «navei amiral» a presei de investigaţie româneşti, de a demisiona, ar fi o laşitate. Omul curajos (şi eu ştiu cât de curajos eşti), «acceptă şi suportă ceea ce este frumos să înfrunţi şi de care este ruşinos să fugi» (Aristotel, Etica, Cartea a III-a, cap. VII). Nu întârzia totuşi! Nu poţi face bine oamenilor împotriva voinţei lor. Lasă-i pe nistoreşti să-i intoxice pe proşti! Lasă-i pe PSD-işti să se bucure de infecţiile intraspitaliceşti! Copiii tăi, soţia, bolnavii şi cercetarea te aşteaptă! Eu te felicit pentru tot ce-ai realizat! Mulţumesc tuturor celor care te-au apărat, începând cu domnul premier Orban. Mama”, sunt rândurile scrise de mama lui Victor Costache.