În acest context, analiştii Erste îşi pun întrebarea dacă următoarea recesiune nu va fi declanşată de creşterea preţului petrolului.

Pentru acest an, analiştii Departamentului de Cercetare al Erste Group preconizează un preţ mediu de 124 dolari/baril pentru petrolul Brent.

Aceştia arată că, potrivit unei metode de estimare empirică, o creştere de 10% a preţului petrolului va determina o scădere de aproximativ 25 de puncte de bază în PIB-ul economiei SUA.

Conform Agenţiei Internaţionale pentru Energie a OECD, în 2010 ponderea cheltuielilor în sectorul petrolului a fost de 4,1% din PIB-ul global. Dacă anul acesta preţul petrolului va depăşi 100 dolari o perioadă mai îndelungată, raportul ar creşte la aproape 5%, ceea ce reprezintă ‘un nivel critic pentru economie’.

La un preţ mediu de 120 dolari/baril pentru Brent, s-ar ajunge la 6% din PIB, iar la 150 dolari, ponderea ar creşte la 7,5% din PIB.

Deoarece OPEC intenţionează în mod evident să menţină cursul economiei orice s-ar întâmpla, se poate presupune că producţia va creşte într-un astfel de scenariu, se mai arată în raportul Erste referitor la preţul petrolului.
Sursa: Agerpres