După calculele experţilor IMS Health, China va genera 34% din totalul cheltuielilor globale cu medicamentele în următorii cinci ani.
Merck a ales să investească în Shanghai, în fabrica unui producătorul local, subliniind atfel importanţa acestei pieţe pentru giganţii farmaceutici.
La fabrică se vor produce medicamente pentru bolnavii de diabet, tiroidă şi afecţiuni cardiovasculare, care sunt tot mai mulţi în China, pe fondul unei obezităţi crescânde a acestui popor. Mai exact, deşi pe ţară, rata obezităţii este de 5%, în unele oraşe mai dezvoltate, aceasta poate atinge şi 20%.
În ultimii ani, tot mai multe companii farmaceutice au fost investigate de autorităţile chineze pentru un lobby mai agresiv.
În luna septembrie, compania farmaceutică elveţiană Novartis a deschis o anchetă internă după ce în presa chineză au apărut acuzaţii de corupţie despre Alcon, filiala sa specializata în oftalmologie, care ar fi încercat să mituiască 200 de medici chinezi , pentru cheltuieli de cercetare şi intervenţii fictive.

Şi compania britanică GlaxoSmithKline a fost acuzată de mituirea mai multor actori din sistemul sanitar, pentru a mări volumul vânzărilor pe această piaţă. Potrivit poliţiei chineze, valoarea atenţiilor se ridică la 492 de milioane de dolari. Nici grupul francez Sanofi, Astra Zeneca, Eli Lilly & Co sau Bayer AG nu au scăpat de suspiciuni, fiind investigate pentru astfel de practici în acest an.
Fără îndoială, vâlva care se face în jurul acestor companii le scade vânzările, însă acest lucru nu va descuraja investiţiile aici, crede avocatul Benjamin Bai din Shanghai: "În zece ani, China va deveni cea mai mare piaţă farmaceutică din lume. Companiile farmaceutice nu îşi permit să plece din China. Chiar dacă e greu, vor găsi o cale să se adapteze".