Intreprinzatorii din mediul rural, cu varsta de maximum 40 de ani, vor beneficia de fonduri nerambursabile SAPARD de maxim 65% din valoarea unui proiect pentru investitii in exploatatii agricole. Acestia pot beneficia de maximul de cofinantare daca realizeaza investitia in zona montana, pentru investitii in alte zone decat cea montana, cofinantarea SAPARD este de 55% din valoarea investitiei realizate.

Cresterea gradului de cofinantare SAPARD de la 60% la 65% si respectiv de la 50% la 55% se aplica acelor fermieri care au statut juridic si sunt inregistrati ca persoane fizice autorizate, ca asociatii familiale, ca grup de producatori sau ca societati agricole. In cazul asociatiilor familiale si a societatilor agricole trebuie avut in vedere ca toti membrii care fac parte din asociatie sau societate sa nu aiba peste 40 de ani.

Masura vizeaza investitii in ferme de productie vegetale si ferme pentru cresterea animalelor şi pasarilor. Valoarea eligibila a proiectului este intre 5.000 euro şi 500.000 euro. Pentru fermele zootehnice valoarea maxima a proiectului poate ajunge la 2.000.000 de euro.

Sursa: Capital, 20 decembrie 2005