Va avea loc o grevă generală în sectorul public din Grecia

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis, miercuri, o atenționare de călătorie pentru Grecia. Joi, 21 septembrie 2023, este programată o grevă generală în sectorul public, ce va afecta activitatea aeroportuară și transportul public.

Greva generală are loc ca protest față de noul plan legislativ în domeniul muncii. Vor fi afectate activitatea aeroportuară (ca urmare a participării controlorilor de zbor la grevă) și transportul public (autobuze, troleibuze), care va funcționa doar în intervalul orar 09:00-21:00.

Sunt anunțate demonstrații de protest în capitala Atena și în orașele Salonic, Patras, Chania.

Pentru detalii legate de eventuale anulări ale zborurilor din data de 21 septembrie 2023 operate pe aeroporturile din Grecia, se recomandă cetățenilor români să contacteze companiile de zbor și agențiile de turism.

Vă amintim că, zilele trecute, MAE a venit cu o nouă informare pentru cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Grecia. Federaţia Navală Panelenă a anunţat organizarea unei greve generale de 24 de ore, la toate categoriile de nave, în ziua de 13 septembrie 2023.

Numere de telefon de urgență pentru românii din Grecia

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena (+302106710035). Ele se pot adresa şi Consulatului General al României de la Salonic (+302310340088). Apelurile sunt redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS). Ele sunt preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

Cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă au și ei parte de ajutor. Ei au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă: (+306978996222) şi Consulatului General al României de la Salonic (+306946049076).

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) recomandă şi consultarea paginilor de Internet https://atena.mae.ro, https://salonic.mae.ro, www.meteoalarm.org, www.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro.

Mai mult, trebuie notat că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (https://www.mae.ro/app_cs), cu informaţii şi sfaturi de călătorie.