China anunță că va lua măsurile necesare de protejare a intereselor companiilor sale după ce New York Stock Exchange a anunţat joi că va începe delistarea China Mobile, China Telecom şi China Unicom, ca răspuns la decizia preşedintelui Donald Trump de a interzice investiţiile americane în firme deţinute sau controlate de armata chineză.

Prin intermediul unui comunicat de presă, ministrul chinez al Comerțului susține că delistarea reprezintă un abuz de securitate naţională şi în contradicţie cu regulile pieţei. Mai mult decât atât, diplomatul chinez Wang Yi a declarat sâmbătă că relaţia dintre SUA şi China a ajuns la „o nouă răscruce” şi că ar putea reveni la normal după o perioadă de „dificultăţi fără precedent”.

Relațiile dintre cele două state a devenit din ce în ce mai tensionată, mai ales după o serie de dispute legate de comerţ, drepturile omului şi originea noului coronavirus.

Interesele ambelor țări au fost afectate

În cadrul unui interviu acordat mai multor agenții de presă, diplomatul chinez Wang Yi a declarat că politicile recente ale SUA faţă de China au afectat inferesele ambelor ţări şi au pus în pericol lumea.

Wang a cerut SUA „să respecte sistemul social şi calea de dezvoltare” alese de China, adăugând că dacă Washingtonul „îşi învaţă lecţiile” conflictele dintre cele două părţi ar putea fi rezolvate.

„Ştim că unele persoane în SUA sunt neliniştite în privinţa dezvoltării rapide a Chinei, dar leadership-ul cel mai sustenabil este să avansezi constant tu însuţi, în loc să blochezi dezvoltarea altor ţări”, a spus el.

În plus, politicieni americani au acuzat China că a ascuns izbucnirea epidemiei de COVID-19 în primele etape.

Totuși, viitorul celor două state poate lua o întorsătură bună având în vedere alegerea democratului Joe Biden în funcţia de preşedinte. Oamenii se așteaptă ca numirea sa să  îmbunătăţească relaţiile dintre Washington şi Beijing, după patru ani în care tensiunile au crescut în timpul administraţiei lui Donald Trump.

Trebuie menționat că și președintele ales Joe Biden, care va prelua mandatul pe 20 ianuarie, a criticat de mai multe ori China pentru abuzurile din domeniul comerțului dar și pentru alte chestiuni.