Premierul Ludovic Orban a transmis, sâmbătă, referitor la amendamentele privind majorarea pensiilor cu 40% începând cu 1 septembrie, precum și creșterea salariilor profesorilor din acest an, votate în comisiile de buget, unde PSD deţine majoritate, că se vor purta negocieri în Parlament, astfel încât legea să fie retrimisă în comisii. Premierul a spus că se bazează pe ”atitudinea raţională” a celorlalte partide politice ca să nu accepte amendamentale care ”declanşează falimentul României”, scrie News.ro.

Anunțul lui Orban privind majorarea pensiilor

”Întâi ne vom bate în Parlament. Ne vom bate în Parlament. PSD a profitat de faptul că în Comisia de buget-finanţe deţine majoritate simplă. Readuc aminte că nicio altă formaţiune politică nu a participat la şedinţa Comisiei reunite de buget – finanţe la care s-a produs monstruozitatea provocată de PSD”, a transmis Orban atunci când a fost întrebat, sâmbătă seară, la Botoşani, dacă va sesiza CCR în legătură cu rectificarea bugetară.

Se pregătesc negocieri cu restul partidelor

Orban a transmis că vor exista negocieri cu celelalte partide.

”În plen vom negocia cu toate formaţiunile politice pentru a le cere sprijinul, astfel încât să refacem raportul, să retrimitem în comisei acest raport al Comisiei de buget – finanţe care declanşează falimentul României. Sunt convins că, aşa cum au fost alături – nu de noi, de Partidul Naţional Liberal, alături de ceea ce înseamnă raţionalitate, ceea ce înseamnă corectitudine, la fel o să ne putem bizui în plen pe o atitudine raţională. În acest caz, PSD va fi în minoritate şi vom putea retrimite la comisia de buget-finanţe”, a mai declarat Orban.

Comisiile reunite pentru buget ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au adoptat, miercuri, raport de admitere cu amendamente la proiectul de lege care aprobă rectificarea bugetară pe acest an. Amendamentul PSD prin care este abrogată majorarea punctului de pensie cu 14% şi rămâne forma în vigoare de creştere a acestuia cu 40% a fost adoptat de comisii.

Punctul de pensie era planificată să fie crescut, de la 1 septembrie la 1.442 lei, însă amendamentul PSD prevede că valoarea punctului de pensie va fi menţinută, cum e în prezent prevăzut de lege, la 1.775 lei. Preşedintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban, liderul deputaţilor liberali, Florin Roman, dar şi USR au criticat adoptarea amendamentelor la rectificarea bugetară şi au vorbit despre faptul că acestea aruncă în aer finanţele publice ale ţării.