România are nevoie de 3,5 mld. euro până la sfârşitul anului pentru a funcţiona a declarat premierul desemnat, Lucian Croitoru.

Acesta a afirmat, în cadrul unei scurte declaraţii de presă făcute înainte de întâlnirea cu partidele din opoziţie, programată pentru ora 14,00, că principalul mesaj pe care îl va transmite în cadrul acestei întâlniri este acela că situaţia economică a României este de natură a impune adoptarea de urgenţă a unor măsuri cu un caracter economic pentru a se evita astfel situaţia în care statul nu va mai putea funcţiona.

„Principalul mesaj pe care îl voi transmite va fi axat pe situaţia economică şi financiară, pe stadiul angajamentelor cu finanţatorii externi şi ce măsuri trebuiesc luate pentru a evita întreruperea finanţării externe”, a spus Lucian Croitoru.

Premierul desemnat a dezvăluit că suma necesară pentru următoarele 70 şi ceva de zile rămase până la sfârşitul anului pentru ca România să poată funcţiona este de 3,5 miliarde de euro, bani care vor trebui găsiţi cu orice preţ, din orice sursă, internă sau externă.

„Nu este un secret pentru nimeni, oricne poate să calculeze: România are nevoie de 3,5 miliarde de euro în următoarele două luni şi jumătate pentru a-şi finanţa cheltuielile. Este nevoie de o strategie adecvată pentru a găsi aceşti bani, fie din surse interne, fie externe, fie publice, fie private. Banii sunt necesari pentru finanţarea chletuielilor curente şi pentru menţinerea deficitului în limitele convenite”, a detaliat Lucian Croitoru.

Ia în calcul şi o a doua încercare

În ceea ce priveşte eventualul eşec al discuţiile de astăzi cu partidele de opoziţie, premierul desemnat a declarat că nu va renunţa chiar dacă va fi refuzat.

„Constituţia oferă o perioadă de 10 zile pentru a forma un cabinet. Am de gând să utilizez la maximum acest termen de 10 zile şi să duc la îndeplinire acest mandat”, a mai spus Lucian Croitoru.

DETALII:
Citeşte şi Programul de guvernare al lui Lucian Croitoru prevede îngheţarea impozitelor şi reducerea salariilor