Decizie de ultimă oră luată chiar astăzi, 20 aprilie. Este cea mai mare lovitură pentru maghiari de până acum. Este vorba despre steagul municipiului Sfântul Gheorghe.

În cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Brașov a admis acțiunea Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş și a anulat H.G. nr. 711/2021 privind aprobarea modelului steagului municipiului Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna.

Menționăm faptul că în luna iunie a anului trecut, Guvernul României a adoptat hotărârea privind aprobarea modelului steagului municipiului Sfântu Gheorghe, județul Covasna. Acel proiect a fost inițiat de către Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor publice și Administrației și a fost avizat de vicepremierul Kelemen Hunor.

Ce s-a întâmplat în 2014?

Trebuie menționat faptul că hotărârea adoptată de coaliția de Guvernare de atunci, condusă de Florin Cîțu a fost una extrem de importantă, în condițiile în care, anterior, în 2014, Curtea de Apel Brașov a respins recursul formulat de Consiliul Local Sfântu Gheorghe împotriva sentinței Tribunalului Covasna prin care a fost anulată hotărârea CL Sfântu Gheorghe prin care a fost adoptat exact acest steag ca steag al municipiului Sfântu Gheorghe (detalii aici).

Povestea a continuat și un an mai târziu, când în 2015, Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş s-a pronunțat împotriva acestui steag și contesta proiectul de hotărâre privind steagul municipiului Sfântu Gheorghe.

În ceea ce privește motivul invocat atunci, Forumul Civic al Românilor susținea atunci că steagul este reprezentativ doar pentru comunitatea maghiară, nu şi pentru românii care constituie aproape 25% din totalul populaţiei oraşului.

Forumul Civic a avut dreptate

Tot atunci, conducerea Forumului Civic a adresat atunci un memoriu Consiliului local municipal în care arată că toate cele trei modele de steaguri propuse au un „caracter pur etnic maghiar” şi cerea includerea unor simboluri heraldice reprezentative pentru comunitatea românească, precum un vestigiu dacic ori o monedă romană dintre numeroasele descoperite de-a lungul timpului pe teritoriul municipiului Sfântu Gheorghe.

Pe de altă parte, UDMR a ignorat complet apelul făcut de comunitate românească, cel puțin până acum. De această dată, instanța de judecată a dat dreptate Forumului Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş și a anulat HG prin care a fost adoptat simbolul local de la Sfântu Gheorghe, fiind unul în mod evident mono-etnic maghiar.

În același timp, instanța a mai admis cererea de intervenție în cauză a Asociaţiei Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), condusă de Dan Tanasă.

Sentința Curții de Apel Brașov

„Respinge excepţia lipsei capacităţii de folosinţă a reclamantului Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, invocată de pârâţii Consiliul Local al Municipiului Sfântu Gheorghe şi Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Sfântu Gheorghe.

Respinge excepţia lipsei dovezii calităţii de reprezentant a preşedintelui Teodor Dobrean pentru reclamantul Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, invocată de pârâţii Consiliul Local al Municipiului Sfântu Gheorghe şi Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Sfântu Gheorghe. Admite excepţia inadmisibilităţii cererii completatoare de anulare a HG nr. 510/2007, invocată de pârâţii Consiliul Local al Municipiului Sfântu Gheorghe şi Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Sfântu Gheorghe, pentru lipsa plângerii prealabile.

Respinge excepţia inadmisibilităţii acţiunii, invocată de către pârâtul Guvernul României, pentru nesesizarea CNCD.

Respinge excepţia lipsei de obiect a acţiunii, a lipsei de interes, a lipsei calităţii procesuale active a reclamantului şi a lipsei calităţii procesuale pasive a Municipiului Sfântu Gheorghe, invocate de pârâţii Consiliul Local al Municipiului Sfântu Gheorghe şi Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Sfântu Gheorghe. Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a Consiliului Local al Municipiului Sfântu Gheorghe, invocată din oficiu. Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată şi precizată de reclamantul Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, cu sediul în mun. Sf. Gheorghe, str. Miko Imre, nr. 2, jud, Covasna în contradictoriu cu pârâţii Guvernul României, cu sediul în Bucureşti, Piaţa Victoriei, nr. 1 şi Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Sfântu Gheorghe, cu sediul în mun. Sf. Gheorghe, str. 1 Decembrie 1918, nr. 2, jud. Covasna. Admite cererea de intervenţie în interes propriu formulată de către intervenienta Asociaţia Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), cu sediul în …. Anulează HG nr. 711/2021 privind aprobarea modelului steagului municipiului Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna.

Respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Local al Municipiului Sfântu Gheorghe, ca fiind formulată în contradictoriu cu o persoană fără calitate procesuală pasivă.

Respinge cererea completatoare formulată de reclamantul Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş în contradictoriu cu pârâţii Guvernul României şi Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Sfântu Gheorghe, având ca obiect anularea HG nr. 510/2007, ca inadmisibilă. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, cererea de recurs urmând a se depune la Curtea de Apel Braşov, sub sancţiunea nulităţii. Pronunţată în condiţiile art. 396 alin. (2) Cod de procedură civilă astăzi, 20.04.2022”, se arată în sentința Curții de Apel Brașov.