Bulgaria va face parte din Schengen cu frontierele aeriene, începând cu anul  viitor. Despre România, nu s-a pomenit însă nimic, lucru care demonstrează că țara noastră mai are încă de așteptat.

Liderul europarlamentarilor din PPE şi principalul candidat pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, Manfred Weber a susținut că la începutul anului următor, Bulgaria va face parte din Schengen cu frontierele aeriene. Anunțul a fost făcut de liderul PPE la o întâlnire cu liderul Grupului Parlamentar al GERB şi vicepreşedinte al acestui partid, Ţvetan Ţvetanov, informează publicația bulgară 24 Chasa.

Cei doi lideri au dezbătut, la Bruxelles, subiectul aderării Bulgariei la Schengen, situaţia politică în Europa şi aşteptatele provocări din campania pentru zona euro, în anul 2019. Manfred Weber şi-a exprimat susţinerea pentru aderarea Bulgariei la Schengen pe calea aerului, la Helsinki, la câteva minute după ce a câştigat nominalizarea pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, la Congresul PPE ce a avut loc pe data de 8 noiembrie, în capitala Finlandei, susține sursa citată. Manfred Weber a salutat cabinetul lui Boiko Borisov pentru cel mai pozitiv raport de monitorizare al Comisiei Europene.

 

În schimb, accesul României în spațiul Schengen este blocat din cauza corupției. A spus-o clar și răspicat premierul Olandei, Mark Rutte, în luna iunie a acestui an. „Pentru a adera la spațiul Schengen, România și Bulgaria trebuie să îndeplinească anumite condiții definite în MCV, iar corupția e una dintre cele mai importante”, a spus el pe 11 iunie în Parlamentul European. „Salut faptul că România și Bulgaria au această aspirație de a adera întru totul la acquisul Schengen și într-adevar au făcut eforturi mari… Dar o înțelegere e o înțelegere și nu putem accepta țări în Schengen dacă nu îndeplinesc toate criteriile de aderare”, a mai spus Rutte. Reamintim că Olanda se opune aderării României la Schengen încă din 2011.