Congresul PNL va avea loc pe data de 25 septembrie, iar până atunci, spiritele din partid contnuă să fie încinse. Mai exact, potrivit ultimelor informații, premierul Florin Cîțu a reușit deja să își asigure susţinerea mai multor organizaţii de top din PNL, printre filialele care i s-au alăturat oficial fiind Clujul şi Ilfovul, adică structuri cu un număr mare de delegaţi.

În același timp, pe lângă noua reușită, premierul a încheiat săptămâna prin obţinerea susţinerii organizaţiilor din Cluj şi Maramureş. În timp ce Maramureş are doar 98 de delegaţi aleşi, PNL Cluj are 163 de delegaţi aleşi, fiind a doua pe ţară ca rezultate.

Amintim faptul că și organizațiile Sălaj, Satu Mare şi Ilfov, s-au alăturat premierului Florin Cîțu, filiale unde au avut loc alegeri săptămâna trecută pentru noile conduceri. Din cele trei, Ilfovul este organizaţia care trimite la Congresul din 25 septembrie cel mai mare număr de oameni, adică 127 de delegaţi aleşi, în timp ce Sălajul are 76 de delegaţi aleşi şi Satu Mare 65 de delegaţi aleşi. De menționat este faptul că, în total, 529 de delegaţi au fost aleşi.

Cine îl susține pe Ludovic Orban

În ceea ce privește poziția lui Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților nu a avut un așa mare succes, el reușind să își impună favoriţii în filiale cu rezultate mediocre, cum sunt Hunedoara, Călăraşi, Ialomiţa şi Caraş-Severin. Toate cele patru organizaţii au împreună 327 de delegaţi aleşi.

Pe de altă parte organizaţiile Bihor, Arad şi Giurgiu şi-au ales ca şefi pe Ilie Bolojan, Gheorghe Falcă, respectiv Dan Motreanu. Aceste filiale fruntaşe nu s-au pronunţat încă pentru un favorit. PNL Bihor are 177 de delegaţi aleşi, fiind prima pe ţară, în timp ce PNL Giurgiu, prin cei 134 de delegaţi, este pe locul al cincilea.

Surse politice au declarat însă pentru Adevărul că Dan Motreanu este la un pas distanță să se înțeleagă cu Florin Cîţu, însă aşteaptă să vadă ce funcţie îi este propusă la nivel central de către prim-ministru.

În același timp, Cîţu nu s-a atins deloc de oamenii pe care îi are PNL Giurgiu în administraţia centrală, spre deosebire de atitudinea faţă de unii din filialele care-l susţin pe Orban.

Trebuie menționat faptul că o trădare deja s-a resimțit în PNL. Este vorba despre Mircea Fechet, ales preşedinte al PNL Bacău cu susţinerea lui Ludovic Orban, unde l-a învins pe Daniel Fenechiu (fost şef al senatorilor liberali), a anunţat că întoarce armele şi trece în echipa Cîţu, la doar două săptămâni de când se bazase pe sprijinul şefului partidului.

În ceea ce privește motivele invocate de acesta, Mircea Fechet declara că are în primul rând „o datorie faţă de cetăţeni”, în faţa cărora şi-a asumat dezvoltarea judeţului. Iar pentru acest lucru merge alături de Florin Cîţu.

Totodată, liberalii din Bacău au fost chemaţi săptămâna trecută la Palatul Victoria pentru a discuta despre rectificarea bugetară şi nevoile aleşilor locali.