Liviu Dragnea se află în spatele gratiilor din luna mai a anului trecut. A fost condamnat definitiv la 2,6 ani de închisoare cu executare după ce a fost găsit vinovat în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman. Acum, ex liderul Camerei Deputaților riscă o nouă condamnare.

Un nou dosar pentru Dragnea?

Mitingul Diasporei din 10 august 2018 poate să îi fie fatal lui Dragnea. Una dintre victimele jandarmilor, Ioan Crăciuneanu şi sora lui, avocata Lucia Crăciuneanu, au formulat contestaţie la Tribunalul Bucureşti împotriva deciziei DIICOT de clasare a dosarului 10 August.

Și asta nu e tot. S-a formulat contestație și împotriva deciziei fostei şefe a DIICOT, Giorgiana Hosu. Se vrea redeschiderea anchetei inclusiv cu privire la Carmen Dan, ministru de Interne la acea vreme şi Liviu Dragnea.

Ioan Crăciuneanu a fost fost gazat şi ameninţat de jandarmi, iar o grenadă aruncată de aceştia a căzut lângă el şi l-a rănit la picior. „Mi-a explodat o grenadă foarte aproape de picior. Mi-au intrat ceva chimicale în partea de jos a piciorului, care este uşor infectată şi schijele celelalte au tăiat pur şi simplu carnea”, a declarat Ioan Crăciuneanu pentru Digi24, pe 17 august 2018.

După clasarea dosarului în vara lui 2020, sora lui Ioan Crăciuneanu, Lucia Crăciuneanu, care este avocată, a formulat plângere la şefa de atunci a DIICOT, Giorgiana Hosu. Aceasta a admis parţial plângerea şi a cerut redeschiderea anchetei faţă de foştii şefi ai Jandarmeriei, Sebastian Cucoş, Cătălin Sindile şi Laurenţiu Cazan, dar nu a suflat o vorbă despre Liviu Dragnea şi Carmen Dan, în condiţiile în care, după reprimarea mitingului, fraţii Crăciuneanu au formulat plângere şi împotriva lor.

Pentru că unii dintre protestatari au făcut plângere penală împotriva lui Dragnea şi Carmen Dan acesta a fost și motivul pentru care dosarul a fost preluat de Secția Parchetelor Militare (SPM) din cadrul Parchetului General de la Parchetul Tribunalului Militar Bucureşti, SPM fiind competentă să ancheteze miniștri.

Fraţii Crăciuneanu solicită redeschiderea anchetei faţă de foştii sefi ai Jandarmeriei, Sebastian Cucoş, Cătălin Sindile şi Laurenţiu Cazan, dar şi faţă de colonelul Cătălin Paraschiv, poreclit “Fantoma în alb”, şi anchetarea acestora, inclusiv, pentru constituirea unui grup infracțional organizat.

„Cercetările s-au efectuat în lipsa unei anchete a factorilor decidenţi. Este evident că abuzurile exercitate au fost clădite prin constituirea unui grup infracțional organizat, iar şefii jandarmilor ce au acţionat abuziv au urmat un ordin clar în acest sens de la factorii decizionali la momentul respectiv, adică Liviu Dragnea, fostul ministru de interne Carmen Dan, fostul prefect, Speranța Cliseru, col. Paraschiv Cătălin şi alţii din coaliţia PSD-ALDE.

Clasarea unor fapte neelucidate, clasare axată pe apărarea sfidătoare, prin omisiune, a factorilor decizionali vinovaţi de cursul evenimentelor din 10-11 august 2018, fără nicio justificare sau motivare legală, este de neeacceptat într-un stat democratic„, a declarat avocata Lucia Crăciuneanu, conform g4media.ro.

Cererea fostei şefe a DIICOT Giorgiana Hosu de redeschidere a dosarului 10 August cu privire doar la foştii şefi ai Jandarmeriei, nu și la decidenții politici, are termen abia pe 27 noiembrie la Tribunalul Bucureşti, mai spune sursa citată.