Potrivit legii, pensionar va fi considerat doar cel care dovedește stagiul minim de cotizare de 15 ani. „Începând cu data intrării în vigoare a legii, persoanele care nu îndeplinesc condiția de stagiu minim de cotizare de 15 ani vor primi o indemnizație socială și fac obiectul unei alte legi”, se explică în nota de fundamentare a proiectului noii legi a pensiilor.

Iată ce se va întâmpla cu cei deja pensionați!

„Pensionarii ale căror drepturi de pensie s-au deschis anterior intrării în vigoare a prezentei legi (1 septembrie 2021 – n.red.) și care au realizat stagiu de cotizare mai mic decât stagiul minim de cotizare de 15 ani, stabilit de prezenta lege, pot opta între dreptul la pensie în cuantumul rezultat în urma aplicării prevederilor art.159 alin.(1) (adică în urma recalculărilor care se vor face pe noua lege – n.red.) și dreptul la indemnizația socială, stabilită potrivit legii”, scrie în proiect.

Această lege nu va fi aplicată celor care au realizat stagiul minim de cotizare cuprins între 10 ani şi 15 ani prevăzut de legislaţia actuală.

Pensionarii vor avea dreptul de a alege între indemnizația socială și pensia rezultată în urma recalculării.