Șeful senatorilor UDMR reacționează la propunerea unei alianțe cu AUR

Declarația a fost făcută după ce copreședintele AUR, Claudiu Târziu, a declarat ieri că partidul său a luat în calcul o alianță cu UDMR pentru apărarea drepturilor și libertăților maghiarilor și romanilor din Ucraina.

Totuși, Turos Lorand a menționat că propunerea respectivă nu i-a fost făcută de către colegii din Senat, înainte ca declarația sa apară în presă.

Răspunsul oferit de UDMR

„Niciodata nu s-a pus in discutie o eventuala alianta sau cooperare cu AUR. In ceea ce priveste minoritatile nationale, atat cea romana, cat si cea maghiara din Ucraina, noi totdeauna am fost consecventi si am sprijinit demersurile lor pentru a pastra drepturile si identitatea nationala si culturala a acestora.

In ceea ce priveste aceasta idee de colaborare, este exclus! Nu vad o modalitate de a colabora, cu atat mai mult cu cat nu putem lua in serios o astfel de propunere, pentru ca nu poti sa fii pro-minoritari in afara granitelor si sa ai un discurs anti-minoritari in interior. Deci, aceasta propunere este una neserioasa”, a susținut șeful senatorilor UDMR.

Anterior, senatorul Claudiu Târziu a afirmat într-o conferință de presă că AUR a luat în calcul o posibilă alianță cu UDMR pentru apărarea drepturilor și libertăților maghiarilor și românilor din Ucraina.

„Prietenii nostri unguri au si ei minoritari in Ucraina, au scoli, licee, catedre universitare in limba maghiara, au bani pentru activitati culturale, fonduri importante. Ma gandesc la modul cel mai serios, dand curs unei invitatii a colegului lider al grupului senatorial UDMR, de a face o alianta pentru apararea drepturilor si libertatilor maghiarilor si romanilor din Ucraina, a face o alianta cu UDMR.

Vorbesc foarte serios, este o invitatie publica la dialog pentru alcatuirea acestei aliante. Dupa parerea mea, politica Ungariei pentru maghiarii din afara granitelor este exceptionala, este un program model si pentru alte state care sunt interesate de minoritatile lor din afara granitelor”, a declarat Claudiu Târziu.

Sursă foto: INQUAM Photos, Ilona Andrei