Într-o declarație postată pe contul său de Facebook, Claudiu Târziu, fost lider și cofondator al partidului AUR, face o analiză severă a înfrângerii suferite de suveraniști la alegerile prezidențiale. El avertizează că momentul actual este o „aterizare forțată” în realitate și critică lipsa unei strategii politice coerente. Târziu atrage atenția asupra greșelilor strategice și organizaționale ale mișcării și pledează pentru o reconstrucție bazată pe un proiect conservator solid.
Claudiu Târziu: Patriotism marginalizat, discurs antinațional promovat ca modernitate
Claudiu Târziu consideră că principala cauză a eșecului electoral a fost incapacitatea mișcării suveraniste de a impune patriotismul ca o valoare culturală acceptată.
În opinia sa, patriotismul a fost prezentat publicului ca o idee învechită și servilă intereselor estice, în timp ce discursul antinațional a fost vândut drept semn al progresului occidental.
Această imagine a afectat profund percepția electoratului față de suveraniști. Târziu subliniază că strategia adversarilor a funcționat eficient în plan simbolic, în lipsa unui contra-discurs coerent.
„CONCLUZII DUPĂ CEA MAI IMPORTANTĂ LUPTĂ PIERDUTĂ DE SUVERANIȘTI
Rezultatul alegerilor prezidențiale este o aterizare forțată și dureroasă a mișcării suveraniste în realitate. Dar nu e timp de lamentări, ci de construcție.
Întâi, să conștientizăm cauzele înfrângerii suferite de candidatul suveranist, pentru a putea duce lupta mai departe cu sorți de izbândă”, a scris el.
Electorat limitat și credibilitate scăzută în afara nucleului dur
Fostul lider AUR vorbește și despre dificultatea suveraniștilor de a convinge electoratul din afara bazei tradiționale. În absența unei strategii de extindere, mișcarea nu a reușit să atragă noi simpatizanți.
Mai mult, candidații au fost percepuți de o parte importantă a publicului ca fiind extremiști. Târziu afirmă că această imagine negativă a limitat drastic potențialul electoral.
În plus, el menționează probleme de credibilitate ale liderilor mișcării, care nu au reușit să se impună ca alternative viabile în ochii alegătorilor indeciși.
„Cel mai mare eșec al mișcării suveraniste a fost că nu a reușit să transforme patriotismul în tendință culturală. În vreme ce cultura antinațională a fost un program foarte bine implementat la nivelul societății, pentru că a fost vândută ca simbol al modernității de tip occidental, odată cu imaginea unui patriotism prăfuit, retrograd și aservit Estului.
De aici derivă și celelalte cauze importante: limitele structurale ale electoratului suveranist; credibilitatea redusă a exponenților mișcării; capacitatea slabă de a atrage voturi din afara nucleului dur; reacția majorității alegătorilor împotriva candidaților mișcării, percepuți ca extremiști”, mai spune el.
Lipsa unei alianțe politice reale și greșeli de campanie
În postarea sa, Claudiu Târziu critică faptul că întreaga campanie electorală a fost construită exclusiv în jurul candidaturii, fără un proiect politic de ansamblu.
El consideră că suveraniștii ar fi avut nevoie de o alianță solidă de partide și organizații civice. Lipsa acestei structuri a dus la un efort fragmentat și ineficient.
Totodată, fostul copreședinte AUR evidențiază deficiențele strategice ale campaniei, accidentele de parcurs și comportamentul neinspirat al candidatului, care au contribuit decisiv la înfrângerea electorală.
„La acestea se adaugă una decisivă: candidatul suveranist a mizat totul, orbește, pe victoria în alegeri și a neglijat fundamentul proiectului politic, adică alianța de partide și organizații civice prin care să își ducă la îndeplinire obiectivele.
De asemenea, partidul candidatului și-a dovedit incapacitatea de a gestiona politic proiectul suveranist, iar conducerea formațiunii plătește acum pentru decizia de a împiedica formarea unor structuri locale puternice, care ar fi fost capabile să controleze eficient lupta electorală în teritoriu.
Strategia deficitară a campaniei, accidentele de parcurs, greșelile neforțate și atitudinea inadecvată ale candidatului au avut și ele rolul lor.
Așa ne-am trezit astăzi cu ochii larg deschiși spre o perspectivă extrem de periculoasă pentru viitorul țării.
Opoziția este fragmentată și inexistentă din punct de vedere politic după ratarea singurului obiectiv pe care și l-a propus în ultimele cinci luni.În Parlament s-a consolidat o coaliție montruoasă care va aduce la putere un guvern antinational.
Nimic bun nu avem de așteptat de la ”stabilitatea” menținută de rezultatul alegerilor de ieri”, mai spune el.
Târziu anunță formarea unui nou pol conservator
„Ce e de făcut?”, se întreabă Claudiu Târziu în finalul mesajului său. Răspunsul vine sub forma unui apel la unificare și reconstrucție: el anunță demararea discuțiilor pentru constituirea unui pol conservator care să reunească partide și organizații cu viziuni similare.
Târziu vorbește despre „un proiect de țară” și despre nevoia unei platforme politice capabile să răspundă așteptărilor milioanelor de români care au votat pentru cauza națională.
„Ce e de făcut?
Voi relua chiar de astăzi discuțiile pentru constituirea unui pol conservator în care să se regăsească toate partidele și organizațiile civice cu o doctrină conservatoare.
Elementul unificator se numește proiect de țară, adică viziunea pe un orizont care depășește speranța de viață a unei generații.
Am această viziune. O voi împărtăși și nu mă îndoiesc că ea îi va inspira și mobiliza pe toți conservatorii autentici.
Milioanele de români care au votat pentru cauza națională merită o platformă politică solidă și serioasă, care să le promoveze interesele în Parlament și care să ajungă la putere în cel mai scurt timp posibil.Împreună, putem să oferim acestei părți a electoratului român platforma despre care vorbesc. Iar României, o șansă de a deveni ceea ce merită”, scrie el pe Facebook.