au fost surghiunite. Pietele valutare internationale par cuprinse de nebunie; raportul euro-dolar isi schimba tendinta atat de des si atat de brusc la aparitia fiecarei stiri despre economiile americana si europeana incat iti vine sa crezi ca dealerii au plecat in vacanta si au lasat locul unor copii care habar n-au despre ce se intampla in economiile de pe malurile Atlanticului.
Evident nu este asa. Totul devine explicabil daca adaugam ca de foarte mult timp n-au mai castigat (si, evident, si pierdut) atat de multi bani atat de multi oameni din speculatii valutare ca in ultimele 12 luni. Ceea ce se intampla pe pietele valutare internationale si, implicit, pe piata valutara interna este foarte logic si foarte previzibil. Intr-o formulare simpla „legea” evolutiei paritatii euro-dolar (pivotul pietelor valutare) ar suna cam asa: dolarul creste astazi pentru a avea de unde sa coboare maine si viceversa, euro scade astazi ca sa aiba de unde sa revina maine. Grafic, evolutia raportului dintre moneda europeana si cea americana arata ca desenele cu oscilatii amortizate din manualele de fizica. Adica, miscari de o parte si de alta a unui punct de echilibru, din ce in ce mai mici in timp.
Se intampla ca uneori sa apara perturbatii care trag una dintre monede peste punctul de maxim, dar asta nu inseamna ceva decat pe moment.
Daca esti consecvent nu ai cum sa pierzi din speculatii valutare. Daca ai cumparat dolari, de exemplu, trebuie sa ramai pe aceasta moneda pana cand ajunge la un pret bun. Este doar o chestiune de timp.