Inginerul francez a reușit să transforme un Logan obișnuit într-o mașină electrică funcțională și crede că orice service din România ar putea face această conversie. 

Inginerul francez a fost plăcut surprins de disponibilitatea autorităților din România. 

”Cei de la RAR au fost foarte deschiși și ne-au ajutat foarte mult. Bineînțeles, ne-au cerut foarte multe informații despre ce modificări am făcut mașinii, ce am montat pe ea. Când a fost ceva în neregulă ne-au spus și așa am mers mai departe. Prima omologare a fost o omologare individuala si a durat în jur de o lună. Mașina este un model din 2014, are tot ce-i trebuie: aer condiționat, servodirecție și o baterie mult mai mare.

Loganul electric poate fi văzut aici.

Dacia ar putea dezvolta o mașină electrică în 6-12 luni, transmite Hotnews.”

Momentan, Dacia are un bussines care merge foarte bine și va produce ceea ce vor oamenii: Sandero, Duster, masini Logan termice. Dacă aceste modele nu se vor mai cumpăra, atunci vor fi obligați să treacă la altceva. Oamenii nu sunt încă convinși și aici este munca mea. Uitați-vă, eu merg cu un Logan electric, are 16.000 de kilometri și este foarte bun!” 

Dacia are o productie foarte mare, de 300.000 de masini pe an – spune Marc Areny – oferta este mare, toate tipurile de masini sunt vândute. Este foarte important și ajutorul de la stat, dacă mâine, Dacia isi va da seama că va castiga și mai mult din vanzarea masinilor electrice, atunci se va apuca de fabricat mașini electrice” – crede inginerul francez. 

Cât costă un Logan electric și cum se poate face conversia 

”Ca să dezvolt această mașină, m-a costat 25.000 de euro, ceea ce este puțin, în opinia mea. Acum, reușim să facem conversia în jur de 15.000 de euro. Cred că fiecare service din România ar putea realiza această conversie, noi îi putem ajuta să facă acest lucru. Cel mai avantajos este să cumperi un Logan second hand si apoi să faci mașina electrică”. 

 

Marc Areny spune că mașina cu care circulă în prezent este al doilea Logan electric pe care l-a făcut. ”Pe primul, l-am dezmembrat. Am mers cu el aproximativ 30.000 de km, apoi am montat totul pe o broscuta, model Beetle din 1962. În prezent, lucrăm la conceptul celui de-al treilea Logan electric”.

Marc Areny este conștient că sunt foarte mulți care consideră că prețul unei mașini electrice este mare și sunt tentați să cumpere, cu aceiași bani, mașini de la firme consacrate. ”Sunt mulți care spun : decât ceva electric, mai bine cumpăr un BMW. Dar cine are o mașină electrică (și în București sunt mulți șoferi de la Uber care merg cu ele) se poate convinge cum stau lucrurile. O mașină electrică nu costă nimic din punctul de vedere al mentenaței. În Kaufland, de exemplu, încărcarea este gratis. Să îți cumperi o mașină electrică nouă, costă foarte mult. Și ce facem? Iar așteptăm să vină mașini electrice din afară? E păcat! Eu aș dori să găsim o soluție ca să fabricăm mașini electrice ori să le convertim aici, în România!”.

Loganul electric nu mai are schimbător de viteză. Acesta este înlocuit cu două butoane, pentru mersul înainte și înapoi. Nu poți merge cu un Logan electric cu o viteză mai mare de 100 – 110 km/h. ”De fapt, nici nu este indicat să mergi cu viteze mai mari, pentru că se consumă mai repede bateria. Acest lucru este valabil pentru orice tip de mașină electrică”- afirmă Marc Areny. Autonomia mașinii este de 200 km, iar bateria este de 35 kWh. 

”În orice condiții, fac 200 km fără niciun fel de problemă – de ajuns pentru a veni în București. O încarc puțin și apoi plec, înapoi acasă, la Pitești. (n.r. unde locuiește). Avem doar un singur încărcător, s-ar putea trece la trifazat sau fast charge, însă luăm în calcul acest lucru pentru următorul model. Acesta se încarcă peste noapte: 5-6 ore, în funcție de cât este de descărcat” – a adăugat inginerul francez.