Într-un reportaj realizat de către Infofinanciar.ro, putem obeserva cum datorită lipsei industriei grele, dar și a beneficiului unui habitat natural generos, județul Harghita este recunoscut pentru o calitatea a aerului extraordinar de bună și un mediu propice pentru activități agricole. Populația care trăiește în mediul rural are ca și îndeletnicire principală agricultura și creșterea animalelor, tocmai de aceea, în orașul Gheorgheni, există încă din 1993 un centru care are ca scop îmbunătățirea calității vieții rurale, prin cursuri de formare în urma cărora participanții dobândesc cunoștințele necesare unui trai durabil și ecologic în mediul rural.

Investiție de peste 2,5 milioane de euro

În cei aproape 30 de ani de activitate, aici au fost investiți peste 2.500.000 de euro în tot ceea ce înseamnă imobile, echipamente, ateliere de prezentare, animale etc. Fondurile provin atât din profitul obținut în urma vânzării produselor și prestării de servicii, precum și din diferite programe, un exemplu concludent fiind Programul Fermierilor Satelor din Bazinul Carpatic finanțat de către Guvernul Ungariei și Ministerul Agriculturii.

Degustare brânzeturi și vin sursă foto infofinanciar.ro
Degustare brânzeturi și vin sursă foto infofinanciar.ro

„Suntem pe piață din 1993 și ajutăm tineri gospodari mici și mijloci (între 10 și 15 hectare), preparăm o brânză alpină maturată de lungă durată care este pregătită din lapte nepasteurizat, propriu, spre deosebire de industrie. Nu folosim conservanți, iar produsul final este rezultatul a ceea ce mănâncă vacile și al igienei, ferma noastră are 32 de hectare și avem 16 vaci bălțate românești.” ne-a declarat directorul Kastal Laszlo.

La Caritas Dezvoltare Rurală există un centru de fabricare a brânzeturilor maturate de tip alpin din lapte nepasteurizat, după rețeta maestrului elvețian, Konrad Suter. Perioada de maturare este de minimum patru luni și ajunge până la cinci ani. Toate produsele care se produc aici trec prin rigorile testelor de laborator, astfel încât calitatea lor este ținută permanent sub observație. Analiza laptelui se face la Cluj, în timp ce pentru brânză și iaurt se folosește un laborator din București.

Brânză din lapte nepasteurizat

O incursiune în descoperirea tehnologiei de preparare a brânzeturilor pleacă din prima cameră, în care sunt prezentate plantele medicinale care se găsesc în bazinul Gheorgheni în diferite tipuri de fân. În a doua cameră, cu ajutorul unui geam imens care ne oferă acces vizual în „laboratorul” în care laptele se transformă în brânză descoperim efectiv procesul de producție, ca ulterior în cea de-a treia cameră, care este și pivnița să vedem locul în care brânzeturile sunt lăsate la maturat timp de 4, 6, 8 luni, precum și mai bine de 1 an.

Atelier de producție brânză sursă foto infofinanciar.ro
Atelier de producție brânză sursă foto infofinanciar.ro

„Între șase și opt dimineața se mulg vacile, imediat după aceea laptele ajunge în atelier, se încălzește la 35-36 de grade timp de aproximativ o oră, se adaugă cheagul și se lasă la închegat, iar pe la 11:30 se scoate brânza. Este foarte important și ceaunul, care este din cupru, datorită proprietățile lui antibacteriene. Brânzeturile maturate de peste 4 luni se pot consuma inclusiv de către persoanele cu intoleranță la lactoză.” ne-a declarat Kollo Reka managerul de proiect.

Cei interesați au posibilitatea să viziteze și să înțeleagă la fața locului procesul de producție, atelierul având un program de o oră pentru vizitare, atât pentru grupuri organizate, precum și pentru vizitatori individuali. Programul cuprinde inclusiv degustarea brânzeturilor, precum și a iaurturilor, împreună cu un vin alb sau roșu sec. Vizitele se fac cu programare prealabilă, iar cei interesați pot achiziționa produsele din magazinul centrului, precum și din București, de la Băcănia lui Janos Bacsi, care se găsește pe Șoseaua Mihai Bravu, nr 296 și Bd Ion Mihalache, nr 35-37. De asemenea, Caritas Dezvoltare Rurală oferă și posibilitate de cazare, inclusiv cu mic dejun sau în regim de demipensiune. Pot fi găzduite până la 60 de persoane, iar prețurile încep de la 75 de lei de persoană.

Peste 10 cursuri prin care descoperi tainele vieții la țară

Un lucru foarte interesant în cadrul centrului de Dezvoltare Rurală Caritas îl constituie multitudinea de cursuri pe care acesta îl pune la dispoziție persoanelor interesate. Vorbim despre diverse cursuri practice, neacreditate de o zi sau două zile, precum:

  • cursul de creștere al bovinelor, respectiv de igiena grajdului și a animalelor, precum și de furajarea adecvată
  • cursul de gestionare a pășunilor
  • cursul de preparator furaje, care este ținut de către specialiști elvețieni
  • cursul de curățare a copitelor
  • cursul de întreținere a utilajelor agricole
  • cursul de apicultor
  • cursul de prelucrare al laptelui
  • cursul de cultură a plantelor – proiectarea unei grădini de zarzavaturi pentru familie
  • cursul pentru proiectarea grădinii de ierburi aromatice
  • cursul pentru tăierea pomilor fructiferi
  • cursul despre coacerea tradițională a pâinii
Culturi de plante sursă foto infofinanciar.ro
Culturi de plante sursă foto infofinanciar.ro

Costul acestor cursuri este cuprins, în general, între 50 și 100 de lei, mai puțin cel de prelucrare al laptelui, care este echivalent cu prețul unei roate de brânză de 10 kilograme și anume aproximativ 750 de lei. De anul trecut, centrul a dezvoltat inclusiv un curs de gospodine, structurat pe mai multe subiecte, care se desfășoară din două în două săptămâni.

În momentul de față, Caritas Dezvoltare Rurală este în plin proces de reacreditare pentru mai multe cursuri și oferă inclusiv posibilitatea unor module de patru-șase săptămâni pentru învățarea limbii germane, iar ulterior cursanții pot obține un job sezonier de patru-șase luni în Germania sau Elveția.

 81 de brânzeturi de degustat în cadrul unui festival

În primul weekend din luna august, mai exact pe data de 6 august, va avea loc un experiment, sub forma unui festival al brânzeturilor, care se va ține la locația centrului. 9 maeștri în producția brânzeturilor din Harghita și Covasna vor aduce câte trei roți de brânzeturi care au fost produse din trei culturi lactice diferite și maturate timp de patru-cinci luni în trei pivnițe separate, practic vor fi 81 de roți de brânzeturi, jurizate de către doi maeștrii din Elveția care pot fi degustate de către participanți.

Accesul în cadrul festivalului este liber pentru oricine și cei prezenți vor putea achiziționa gustoasele produse locale în cadrul unui târg. Evenimentul va fi promovat în mediul online, precum și pe posturile TV locale din cele trei județe.