Der Standard îl citează pe guvernatorul Băncii Naţionale a Austriei şi membru în consiliul guvernatorilor BCE, Ewald Nowotny, potrivit căruia Mario Draghi a sporit presiunile asupra Ungariei în calitatea sa de preşedinte al Consiliului european pentru riscuri sistemice (ESRB), care monitorizează potenţialele probleme economice. Potrivit lui Nowotny, preşedintele BCE este îngrijorat de posibilitatea ca acest program de conversie a creditelor în valută să accelereze tendinţa de scădere a activităţii de creditare, ceea ce ar avea un impact negativ asupra stabilităţii şi creşterii economice.

Luna trecută, Ministerul ungar al Economiei a respins o propunere vizând conversia drastică a creditelor în valută în forinţi, dar a avertizat că majoritatea băncilor străine din Ungaria vor înregistra pierderi ca urmare a eliminării treptate a creditelor ipotecare în valută. Anterior, Guvernul condus de Viktor Orban a fixat data de 1 noiembrie 2013 drept termen limită până la care băncile care operează în Ungaria trebuie să modifice contractele de credit ipotecar în valută, în caz contrar urmând să se confrunte cu o soluţie guvernamentală care ar elimina aceste credite.

BCE nu a comentat articolul din Der Standard însă un oficial BCE a atras atenţia Ungariei anul trecut asupra posibilelor efecte negative ale acestui program de conversie cerând un dialog între Guvern şi sectorul bancar.

Printre băncile străine ale căror subsidiare din Ungaria ar urma să fie afectate de noua schemă se numără băncile austriece Raiffeisen Bank International şi Erste Group, banca germană Bayerische Landesbank şi banca italiană Intesa Sanpaolo.