Surse din Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) spun ca fiscul britanic studiaza posibilitatea aplicarii unei interdictii de export a produselor Sidex Galati pe pietele britanica si americana.
„Anumite documente legate de transferul unor fonduri intre Ispat International si LNM Holdings BV sunt studiate de fiscul londonez”, spun sursele citate. Exista anumite semne de intrebare in legatura cu plata
unor servicii de consultanta pe care angajati ai Ispat le-au acordat LNM Holdings pentru privatizarea Sidex. Mittal mai este acuzat ca, in ultimii ani, nu a platit statului englez taxe personale de mai multe milioane de lire sterline. „Nu am nimic de ascuns. Eu am o identitate britanica si companii britanice cu cifre de afaceri mai mari de 40 milioane de lire sterline”, a replicat Mital.
Exista de asemenea nemultumiri legate de programul de mediu pe care LNM trebuie sa-l demareze la Galati. La Sidex exista in momentul de fata mai mult de 70 de surse de poluare. „Din 112 surse de poluare doar 41 respecta standardele internationale. Praful, monoxidul de carbon si metalele grele sunt cei mai importanti agenti poluanti de la Galati”, se arata in raportul BERD referitor la Sidex Galati. LNM a promis ca va investi in 2002-2003 peste 19 milioane de dolari in programe pentru protectia mediului.
Jean Lemi